RSS

Susanna – Elevation

Om de mogelijke verwarring voor eens en altijd de wereld uit te helpen:. Je heb het poppy werk van’Oh Susanna’- het project van de Amerikaans-Canadese Suzie Ungerleider. Wat je weer niet moet verwisselen met de Noorse zangeres Susanna Wallumrød, die onder haar voornaam telkens grenzen verlegt en nieuwe muzikale invalshoeken blijft zoeken.

Dat het wel eens wat lang duurt voordat ik een album oppakt heeft niets met de kwaliteit te maken, maar met een bepaalde gemoedstoestand die ik oproep voordat ik er daadwerkelijk over kan schrijven. De meegestuurde promotieverhaaltjes neem ik vaak voor lief. En heeft weinig zin om dit in een recensie te verwerken, omdat jullie dat zelf kunnen opzoeken, vind ik.

Wat mij niet eerder was opgevallen bij haar achterliggende platen is dat het timbre en de klankkleur van Susanna’s stemgeluid soms in de buurt komt van iemand als Kate Bush of Lisa Gerrard. Niet dat de gelijkenis per se zo groot is, maar het zorgt met haar subtiele pianospel voor een sfeerbepalende rol.

Elevation is, om Susanna´s eigen woorden aan te halen ´een intuïtieve en collectieve reis van het bovenaardse en soms onverklaarbare in het leven´. Het mysterieuze werk van de Amerikaanse occulte kunstenaar Marjorie Cameron, dat de hoes en het tekstboekje siert, past uitstekend bij de intieme en soms wereldvreemde uitstraling van deze plaat.

Elevation is een prachtige reeks aan nieuwe stukken, die net als op haar voorganger Baudelaire & Piano met broer David, geïnspireerd zijn door het werk van de Franse dichter Charles Baudelaire en voor een aangename tinteling over mijn rug zorgt. Binnen de artistieke kaders van de Noorse is alles mogelijk, dat samen met onverwachte geluiden, gesproken woord en de in het Frans en soms Engels gebrachte liederen voor iets heel moois en gedenkwaardigs zorgt.

www.susannamagical.com

www.itsallhappening.nl
www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)


Comments are closed.