RSS

Nikki Lane – Denim & Diamonds

Bij de opener First High duurt het maar heel even voor je weet wat je op Denim & Diamonds krijgt voorgeschoteld. De basis is een psychedelische rock georienteerd geluid met een flinke country outlaw bite en Nikki Lane’s natuurlijke branie erdoorheen. Zonder het modder aan haar laarsjes zal de ongekroonde koningin van de outlaw country nog even op haar kroning moeten wachten. Verantwoordelijk hiervoor is de productie van Joshua (Queens of the stone age) Homme, die gelukkig weer niet al te veel spierballenvertoon hanteert.

Homme zorgt voor een verkwikkende frisheid die bijna net zo prettig en mainstream klinkt als het werk van Sheryl Crow. Zijn betrokkenheid als producer werd vooraf door sommigen in twijfel getrokken, maar vanuit muzikaal oogpunt een volkomen logische stap. Een nieuwe start voor de carriere van de tegenwoordig in het leer gestoken zangeres, die de afgelopen tien jaar langzaamaan op stoom begon te komen.

Samen met de drummers Matt Helders (Arctic Monkeys), Carla Azar (Autolux) en Queens Of The Stone Age bandleden Alain Johannes (gitaar), Dean Fertita (orgel) en Michael Shuman (basgitaar) toont Lane haar klasse als zangeres, componiste en muzikant. Uitdagend, fel en verslavend. Lane en Homme laten het klinken als een openbaring. Denim & Diamonds vindt het wiel niet opnieuw uit, maar ja, wie doet dat heden te dage nog wel. Iemand als Lane hoeft dat ook niet te doen. Ze weet wat ze kan, en deze collectie aan liedjes zit vol met al die beproefde elementen van haar beste werk. Dit is een vrouw, die iets te zeggen heeft.

www.nikkilane.com

(Johan Schoenmakers)


Comments are closed.