RSS

Op Zoek Naar Het Grote Onbekende #6

judblock
Als je tegen mijn nieuwe zoektocht zegt dat ie qua guitaarstijl en zang lijkt op Brent Best kleur hij rood aan. Brent is nl. zijn “Idool”. Singer-songwriter Jud Block is vandaag mijn zoektocht, groeide op in Texas in de jaren 80 en 90. Muziek  van Waylon Jennings, Townes Van Zandt, Kris Kristofferson reikte tot aan zijn oren.
In die jaren leerde hij basguitaar te bespelen en hield zich op in de punkscene van Arlington/Forth Worth. Jaren later kocht hij zijn eerste acoustische guitaar, maar kwam in het begin niet verder dan vijf akkoorden. Later ontdekte Jud Block dat hij met  2 akkoorden minder ook prachtige songs kon maken. Tot aan het begin van het nieuwe Millinium speelde hij na zijn vertrek uit Texas even niet meer in een band of solo. In 2001 speelde Jud Block basguitaar in de blues-rock formatie Kennys New Car in orlando, Florida. Jud trouwde en verhuisde naar Charlotte, NC. Daar ontdekte hij ook de meest hevigste underground music scenes sinds zijn vertrek uit Texas. Jaren later, 2009, brengt Jud Block dan uiteindelijk zijn eerste solo cd uit “Empty Chamber Grace”, sterk beïnvloed door o.a. Townes Van Zant, Brent Best, Tom Russell.
“Empty chamber Grace” is een pure solo cd. Acoustische guitaar en zang, maar het is wijze van voordracht wat zijn cd interessant maakt. De teksten zijn doorspekt met zwartgallige humor en dan weer dramatisch. Maar makkelijk zijn ze soms ook weer niet, getuige titels als: “Weighing Words in an Oxford,MS bar”, “Messianic Complex just east of Utah” of “Attention Deficit” . De teksten, die opvraagbaar zijn bij Jud Block of uiteraard bij mij zijn bij het beluisteren van “Empty Chamber Grace” wel nodig, wil je volgen waar Jud het over heeft. Waarom mijn vergelijking met Brent Best? Ik heb Brent zelf een aantal keren solo gehoord en tja, als je beide heren hoort begrijp je wat ik bedoel.
Als slot krijgen we weer het interactieve van de zoektocht: de artiest in kwestie spreekt ook een woordje mee:
Jud: Wat is jouw zoektocht naar het Grote Onbekende in de muziek?
Om geen afbreuk te doen heb ik zijn antwoord niet vertaald. Ik zou het misschien anders uitleggen dan Jud Block bedoeld.
“My Search for the Great Unknown all comes down to motivations; the motivations behind people’s acts of darkness, absurdity, and desperation.  Life has always seemed more a black comedy to me than a tragedy, and I’m striving to illuminate that in my music”. “Peace is the diploma you get in the cemetery”.
Mijn interessante zoektocht eindigt hier. Meer informatie over Jud block en zijn muziek is te vinden op zijn myspace-pagina:
www.myspace.com/emptychambergrace
De cd van Jud Block “Empty Chamber Grace” is o.a. te koop bij
Cdbaby.com/cd/judblock 

Johan Schoenmakers

 


Your Comment