RSS

Steve Earle – Townes

earle1

Je kan maar niet op of om kijken of er vliegt wel weer een cover (tribute) cd om je oren. Het duurt nog even, maar op 12 mei verschijnt “Townes” van Steve Earle. De naam zegt al genoeg. 15 nummers geschreven door Townes Van Zandt.
Wat is het verschil tussen deze “Townes” van Steve Earle of een andere tribute cd van Jeffrey Foucault met john Prine nummers? Ik vind dat Jeffrey niet erg veel durf toont om veelal uit het oudere (zeventiger jaren) materiaal te putten, waardoor de kans veel minder groot is op herkenbaarheid.  Steve heeft een duidelijk willekeur genomen van prachtige Townes Van Zandt nummers, waarvoor Hulde! Sommige nummers speelt Earle vaak tijdens zijn optreden, andere nummers heeft hij speciaal voor deze tribute ingestudeerd. Vanaf een optreden van Steve Earle 1972 met Townes Van Zandt werden ze vrienden, wat bleef tot aan Townes dood in 1997. Steve heeft zelfs zijn zoon naar hem vernoemd: Justin Townes.
“Townes” is geproduceerd in Earle’s huis in Greenwich Village. Alleen de track “Lungs”werd geproduceerd door de Dust Brothers, bestaande uit John King .earlevanzandt2
Waar het de laatste jaren ver te zoeken was met zijn inspiratie komt Steve met deze “Townes” ijzersterk naar voren met zijn gruizige stem. Maar ja, Steve wilt het natuurlijk ook goed doen ter nagedachtenis van zijn vriend. Steve Earle krijgt op deze prachtige singer songwriter tribute hulp van vrouwlief Alison Moorer  op “Loretta” en “To Life is to fly”. Op 3 andere  nummers: “White Freightliner Blues”, Delta Momma Blues” en”Don’t take it too bad” helpt Dennis Crouch, Tim o’brien, Darrel Scott en Shad Cobb mee. Op 13 van de 15 nummers komt Steve geïnspireerd en warm over, alleen op “lungs” en “Loretta” vergalopeerd Earle aan de nummers, mede door een zwakke produktie of een heuse drumcomputer, wat zeer afbreuk doet aan het prachtige “Loretta”. De overige nummers zijn Steve ijzersterk acoustisch met zijn breekbare stem. Ik hoop dat Steve Earle dit niveau vasthoud voor zijn eigen produkties en nummers. Dan gloort er nog hoop in de duisternis.

Johan schoenmakers


0 Comments Add Yours ↓

 1. Tim #
  1

  Ooit weleens Loretta van Michael Fracasso gehoord? Geweldige versie!

 2. berrie #
  2

  Prachtig eerbetoon! Met Delta mama blues als hoogtepunt. Maar dat is persoonlijk.


1 Trackbacks/Pingbacks

 1. Steve Earle - Townes (Ltd Deluxe Edition) | 15 05 09