RSS

Or, The Whale – Or, The Whale

otw_c

Het landschap dat het Californische septet Or, The Whale op hun gelijknamige tweede cd oproept, ligt midden in de muzikale driehoek country, rock en folk. En getuige de twee sterkste songs van dit album, ‘Count The Stars’ of het folky ‘Never Coming Out’, met zangeres Lindsay Garfield in de hoofdrol, klinkt de muziek van Gram Parsons en Sandy Denny er nog dagelijks.

In de wereld van Or, The Whale is overigens plaats voor nog meer invloeden. Zo doen de distortion en de fuzz op ‘Black Rabbit’ mij denken aan The Walkabouts op een moment van opperste euforie (zet hun album ‘Acetylene’ nog eens op!), terwijl de ostentatieve knipoog naar Buddy en Julie Miller in ‘Datura’, met de uitstekende pedal steel van Tim Marcus, zelfs moet opvallen bij luisteraars met een ernstige gehoorafwijking. Wat in beide gevallen overigens niet impliceert dat het niveau van de songs in de buurt van hun grote voorbeelden komt. Want daarvoor klinkt dit tweede werkstuk van Or, The Whale soms wat te academisch.

otw_pDe sterkte van deze formatie ligt in de fraaie harmonieën en de wijze waarop die samengaan met de instrumentatie. De zwakte zit in een gebrek aan spankracht in een flink deel van de songs. ‘Rusty Gold’ reikt op tekstueel vlak niet verder dan schoolse rijmelarij (‘My dog died and it broke my heart / Letting go is the hardest part’) en is qua opzet veel te bedacht, het door een banjo voortgestuwde ‘Giving Up Time’ is opgehangen aan één schraal ideetje en nummers als ‘Shasta’ of het studentikoze ‘No Death’ doen het allicht goed rond het kampvuur of in de aula van de universiteit, op cd blijken ze flinterdun en vallen ze – en dit lijkt een contradictio in terminis – door de mand.

Een eindscore van zes goede songs op een totaal van elf geeft Or, The Whale het voordeel van de twijfel. Maar het maakt tegelijkertijd duidelijk dat het de volgende keer méér moet zijn om twijfelaars te overtuigen van hun wel degelijk aanwezige kwaliteiten.

 

www.orthewhale.com

www.myspace.com/orthewhale


0 Comments Add Yours ↓

  1. marco #
    1

    Ik vind deze cd goed. Of het beter is dan hun eerste dan zou ik deze cd beter moeten beluisteren.Your Comment