RSS

Clarence Bucaro – New Orleans

clarencebucarohoes

Hyena Records is duidelijk Zuidelijk georiënteerd, aanvankelijk bekend vanwege Grayson Capps, en zie eveneens Dr. John in hun catalogus staan. Nu is er in de vorm van Clarence Bucaro een nieuwe loot toegevoegd aan de stam. Titel van de CD is zeer toepasselijk New Orleans genoemd. Bij het zien van de kleurrijke hoes was mijn eerste associatie gekoppeld aan een van mijn helden uit de jaren zeventig: Jerry Riopelle. Het geluid is echter, behoudens een zekere frisheid, en diverse aanstekelijke, doch prettige songs van een ander gehalte. De stem heeft niet het krachtige gehalte van Riopelle, maar bevat wat mij betreft eerder elementen van soul in zich. Ergens las ik een vergelijking met een jazzy Van Morrison, maar dat is eveneens te onzinnig voor woorden. Neemt overigens niet weg dat deze jonge artiest opmerkelijk genoeg is om eens extra je aandacht op te focussen.

clarence1Zijn prettig toegankelijke muziek bezingt als een gereserveerde, doch ingetogen Anthony Hegarty thema’s als Unfulfilled Love. De link naar New Orleans is herkenbaar binnen de ongedwongen muziek, maar niet op een voor de hand liggende wijze. Die kenmerkende, doch stereotype sound ligt hier niet voor het oprapen. Ik zou Bucaro eerder willen omschrijven als soulvol, evenals zijn zang. De aanwezigheid van Anders Osborne voegt tevens een rudimentaire bluesgroove toe aan deze muziek, waarbij ook het orgel en pianospel van Mike Burkart een aangename stempel drukt. De plaat is al in 2004 tot stand gekomen, en het is mij een raadsel waarom men dit nu pas denkt te moeten vrijgeven. New Orleans ademt vrijheid, passie en ingetogenheid uit, beslist een CD om eventjes bij stil te staan, en een aandachtige luisterbeurt te gunnen. Hij stond vandaag bij mij met veel enthousiasme op de replay, en het kernwoord wat daarbij het meest toepasselijk was, is genieten. In optima forma!

Op 1 november treedt hij op in het hart van de Jordaan te Amsterdam. Als plaats van locatie is gedefinieerd http://www.hetperron.nl , en wanneer je belangstelling hebt voor dit middagconcert check dan even naar de mogelijkheden want het aantal aanwezigen beperkt zich tot 50 personen. (020-3307035)

De dag ervoor staat hij maar liefst in het voorprogramma van niemand minder dan Ruthie Foster, in de fameuze poptempel Paradiso. Liefhebbers krijgen dan de gelegenheid voor een uiterst interessante combinatie.

www.clarencebucaro.com
www.myspace.com/clarencebucaro

 

(Rein van den Berg)


Your Comment