RSS

Rose Melberg – Homemade Ship

rose melberg_c

Zogenaamd klein gehouden muziek kan, ondanks de spaarzame instrumenten, zeer krachtig en overrompelend zijn, luister maar eens naar de dit jaar verschenen pracht-cd’s van Amalia Curran of Shannon Stephens. Die twee halen met nagenoeg minimale middelen het maximale uit hun songs.

Maar klein gehouden muziek kan soms ook iets té klein worden gehouden. De Amerikaanse altsinger-songwriter Rose Melberg, in een vroeger leven zangeres bij onder meer de populaire indie-popband The Softies, maakt een dergelijk inschattingsfoutje op haar derde soloalbum ‘Homemade Ship. Daardoor gaat de opzet wat aan zijn doel voorbij: de muziek is soms zodanig kaal dat de subtiele nuances dreigen weg te vallen en de intimiteit een klank krijgt die lichtjes neigt naar eentonigheid.

rose_melberg_13-798343Het instrumentarium op deze cd is beperkt tot een akoestische gitaar, een verdwaalde elektrische gitaar en een piano. En buiten de stem van Rose Melberg, die doorgaans ook instaat voor de backing vocals, is op een aantal songs ook de zang van Larissa Loyva (P:ano, The Choir Practice, FanShaw) te horen. Die kleinschaligheid leidt doorgaans tot wat je de kern van de song zou kunnen noemen, maar in dit geval hadden bepaalde songs best wat ruimer in de kleren mogen zitten. Melbergs muziek biedt daar trouwens best ruimte voor.

Niet dat ‘Homemade Ship’ over de hele lijn tegenvalt, maar dit is typisch zo’n plaatje dat je mondjesmaat tot je moet nemen: twaalf van dit soort muzikale miniatuurtjes achter elkaar leidt namelijk tot een te hoog suikergehalte en de daarmee gepaard gaande flauwte. Als je echter de matigheid van de bedachtzame snoeper betracht, heeft ‘Homemade Ship’ best kwaliteit te bieden. Maar als dit een kruidenier was geweest, had ik de vraag of het iets meer mocht zijn gegarandeerd met ja beantwoord.

 

www.myspace.com/rosemelberg


0 Comments Add Yours ↓

  1. marco #
    1

    Cast Away the Clouds deze cd van haar vond ik erg zwak.