RSS

The Jim O’Ferrell Band – .0231 (Two Thirty-One)

jimofbandhoes

De geschiedenisboeken kunnen vandaag dichtblijven. Steek de nieuwe cd van The Jim O’ Ferrell band (.231) in de speler en draai de volumeknop voluit. En lees de teksten van de nummers aandachtig. Jim Ferrell en zijn maten herdenken op het nieuwe album de ramp met de two thirty-one locomotief op 2 oktober 1925 in de Church Hill Tunnel te Richmond. De tunnel stortte in en nam vele levens en een trein mee. Twee werkers konden zich nog redden maar overleden later in het ziekenhuis. Door slechte weersomstandigheden besloot men na tien dagen de tunnel dicht te timmeren. Op de cd .231 staan tien individuele verhalen,  gezien onder meer vanuit het ooguit van de trein (Wheels: My skin made of iron and oak and paint)en van een van de inzittenden in On My Mind (I stretch out my wins, and soar across the sky. From mud and damp and dark, now I am warm and dry. De zoon van de machinist (Thomas J. Mason) “vertelt” zijn intense verhaal over het verlies van zijn vader (wandered).

job1

The Jim O’ Ferrell band heeft de historie over de trein muzikaal omgeven met powerrock. Een onweerstaanbare combinatie van flitsende gitaren, stuwende drums en pompende bas klinken uit de speakerboxen. De muziek heeft iets dreigends. De geraffineerde rockklanken, maar zeker de interessante teksten hielden mij tot het eind bij de historische les. Er was al genoeg gezegd en geschreven over deze ramp. Zeker toen in 2006 gesproken werd over de opgraving van de trein, wat uiteindelijk niet is gebeurd. Bovenop de tunnel is geen gedenkteken geplaatst voor deze tragische gebeurtenis. Jim O’Ferrell en zijn muzikale vrienden hebben daar nu voor gezorgd in de vorm van een uitstekend conceptalbum.

http://www.youtube.com/watch?v=I4JgG-UjcMw&feature=related

http://www.myspace.com/jimoferrell

 

(Johan Schoenmakers)


0 Comments Add Yours ↓

  1. Jim #
    1

    Dank u voor de herziening van ons album. We waarderen het dat je de muziek en het verhaal vond. Bedankt voor het delen van onze muziek met onze vrienden in uw deel van de wereld. We hopen dat alle nummers voor u eens spelen op een live show. Vriendelijke groeten. – Jim van The Jim O’Ferrell Band, Verenigde Staten