RSS

The Mynabirds – What We Lose In The Fire We Gain In The Flood

mynabirds_c

Een van de heerlijkste bands die ik de laatste weken heb gehoord komt uit Omaha, Nebraska, heeft de verleidelijke maar bovenal getalenteerde Laura Burhenn als frontvrouw en maakt er absoluut geen geheim van wie hun helden zijn. In tegendeel zelfs: luisteren naar What We Lose In The Fire We Gain In The Flood van The Mynabirds, want om hen gaat het, is als een muzikale road trip door enkele decennia vol Britse en Amerikaanse rock, pop en soul. Maar, en dat is absoluut de verdienste van deze jonge band, het stuur blijft tien nummers lang stevig in handen van Burhenn en haar prima begeleiders.

De eerste maten van What We Gained In The Fire doen even denken aan Long As I Can See The Light van Creedence tot Burhenn begint de zingen en het nummer een zijstraat richting gospel inslaat, compleet met opzwepende blaasinstrumenten en een breed orgelgeluid. En het zonnige Numbers Don’t Lie, een song waarin Burhenn klinkt als de dochter van de geweldige Chrissie Hynde, is een vette knipoog naar oude Stax-soul inclusief uitgelezen backingvocals.

Waarna we bij het eerste hoogtepunt van dit album aanbelanden: Give It To Me, een sublieme ballad die warme herinneringen oproept aan de deerlijk gemiste Laura Nyro. Dit behoort zonder meer tot het beste dat ik de voorbije maanden heb gehoord. Tonnen charisma, oprechtheid en sensualiteit samengeperst in net geen vier minuten.

SXSW

Maar The Mynabirds laten zich niet in één hokje vangen. Ways Of Looking, dat enkel steunt op een elektrische gitaar en wat percussie, is Velvet Underground met een zinnelijke Burhenn in de rol van Nico. LA Rain, het tweede hoogtepunt, is een sprankelende ode aan zalige sixties meidengroepen als de Marvelettes, Shangri La’s, Ronettes en Crystals. En Wash It Out lonkt héél nederig naar de Clash (wie herkent hier géén flarden London Calling in?).

Het allermooiste bewaren The Mynabirds echter voor het einde met het fantastische trio We Made A Mountain (schatplichtig aan Dusty Springfield en overgoten met een smakelijk soullaagje), Right Place (een sfeervolle ballad waarin Burhenn vocaal de puntjes nog eens stevig op de i zet) en de absolute topsong Good Heart dat extra geleurd wordt door de dromerige pedal steel van Tom Hnatow.

Mocht er nog twijfel aan bestaan: What We Lose In The Fire We Gain In The Flood is een indrukwekkend debuutalbum van een al even indrukwekkende band. The Mynabirds en Laura Burhenn, onthouden die namen…

 

www.themynabirds.com

www.myspace.com/themynabirds


0 Comments Add Yours ↓

  1. marco #
    1

    Deze cd is geweldig. Prachtige recensie Martin.