RSS

Wide Open Road: The Best Of The Triffids

 

Vernoemd naar het boek The Day Of The Triffids uit 1952 van de eigenzinnige sf-schrijver John Wyndham ontpopt deze Australische groep zich gedurende zijn carrière als de vertolker van de thema’s die de boeken van Wyndham kenmerken. Thema’s waarin het isolement van de mens in de enormiteit van de hem omringende natuurkrachten centraal staat. Opgericht in 1980 door de broertjes David en Robert McComb en drummer Alsy MacDonald put de groep uit invloeden uit de blues en countrymuziek terwijl ook de muziek van Velvet Underground een belangrijk referentiekader vormt. David McCombs zang en teksten vormen de spil van een groep waarin in steeds wisselende bezettingen gedurende zes jaar gemusiceerd wordt.

In 1983 verschijnt onder de titel Treeless Plain een eerste proeve van de verrichtingen van deze groep op een internationaal podium. Tekstueel sluit The Triffids naadloos aan op de in Europa in zwang geraakte No Future beweging onder jongeren. Die herkennen in de vaak desolate teksten van David McComb een zielsverwant, al blijven de muzikale vormen waarin deze verpakt zijn een te groot obstakel om een breed publiek te bereiken. Ook de Europese boer weigert in de regel te vreten wat hij niet kent, waardoor de groep veroordeeld blijft tot een cultstatus. De in 1989 verschenen lp The Black Swan is dan ook de zwanenzang van een groep die door het uitblijven van commercieel succes de pijp aan Maarten geeft. Voor al die mensen voor wie het repertoire van The Triffids een blinde vlek is in hun muzikale opvoeding, vormt deze verzamel-cd  een uitgelezen kans alsnog kennis te maken met hun werk. Ze krijgen er een aantal bezwerende liedjes voor terug die vooral de liefhebbers van dwarse americana heel veel te bieden hebben. In die categorie behoort The Triffids tot een van de belangrijkste en origineelste niet-Europese representanten van de popmuziek in de jaren tachtig die je eigenlijk niet missen mag.

www.myspace.com/thetriffids

(Koos Gijsman)


0 Comments Add Yours ↓

  1. Martin #
    1

    Dit is inderdaad een leuke introductie tot het universum van David McComb en de Triffids. Toch raad ik geïnteresseerde lezers aan dit plaatje te negeren en meteen de meesterwerkjes ‘Born Sandy Devotional’, ‘In The Pines’ en ‘Calenture’ aan te schaffen. Daarmee heb je volgens mij de essentiële Triffids in huis.

  2. 2

    Mooi inleidend stukje hoor, maar die foto… van The Triffids anno 2010 met Warren Ellis? (man met hoed). Ik mis in ieder geval Martyn Casey.Your Comment