RSS

Hat Check Girl – Tenderness


Hat Check Girl is een duo dat recentelijk gevormd is door twee artiesten van de oude school: Annie Gallup & Peter Gallway. Gecombineerde ervaring en vakmanschap kan resulteren tot verfrissing. Beide zijn ze al jaren actief in de muziek. Peter Gallway is niet alleen bekend vanwege zijn eigen albums (waarvan Manhattan Nocturne en Freedom Is de twee recentste zijn) maar nog meer vanwege zijn productionele kwaliteiten. (De namen van Cliff Eberhardt, Louise Taylor, John Smith en het cover project Bleecker Street zijn slechts een paar voorbeelden die spontaan naar boven komen) Muziek voor volwassenen is hun gebied, eentje waarvan je mag zeggen dat hij folk georiënteerd is. Oorspronkelijk was Hat Check Girl een film uit 1932 over een garderobe meisje en het speelt zich af te Brooklyn, New York.

 

Vergeleken met Gallway’s vorige projecten is dit duo project met een opvallend kleine bezetting uitgevoerd. De songs zijn geschreven door de combinatie Gallup & Gallway, met de uitzondering van Crooked Way waar John McVey eveneens een hand heeft gehad. (Een prettige constatering, want McVey had sinds 2000 geen eigen platen meer uitgebracht. Goed om te lezen dat hij nog steeds actief is binnen de muziek.) Dit album bevat in totaal 13 nummers. Waar Manhattan Nocturne gaat over het ouder worden in Greenwich Village, lijkt Tenderness een ander uitgangspunt te hebben: een nieuw begin. Vers waardoor je jezelf open stelt voor nieuwe impulsen. De stem van Annie Gallup roept met regelmaat herinnering op aan die van Sam Philips, maar vloeit aangenaam samen met die van partner Gallway. World at Night is van een ontroerende klasse zoals je van deze twee kan verwachten. Hat Check Girl heeft met deze debuutplaat zijn aftastende fase gehad, en gezamenlijk hebben ze een aantal uitstekende songs doen laten ontstaan. Een nieuwe start, een nieuw begin, zoekend naar nieuwe wegen waarvan ik nu al nieuwsgierig ben wat hun volgende stap gaat worden.

Van Annie Gallup is tegelijkertijd een solo cd uitgebracht; Weather. Dit album – eveneens door Peter Gallway geproduceerd – kenmerkt zich door opmerkelijk mooie akoestische snaararrangementen.
 

www.hatcheckgirl.net/home.html
www.petergallway.com
www.anniegallup.com

www.youtube.com/watch?v=Sqh8Ov3HGN4

(Rein van den Berg)


0 Comments Add Yours ↓

  1. hans #
    1

    Natuurlijk… die link naar Sam Phillips past eigenlijk nog beter dan Suzanne Vega of Jane Sibbery.Your Comment