RSS

Ane Brun – It All Starts With One

Na de in 2009 verschenen dvd- en cd-registratie van een in Stockholm Concert Hall gehouden galaconcert is It All Starts With One het eerste studioalbum van Ane Brun in drie jaar. Op Changing Of The Seasons uit 2008 mocht producer Valgeir Sigurðsson (Björk, CocoRosie en Sigur Rós) de liedjes van Ane verdiepen middels omfloerste orkestraties.

In dat opzicht maakt Ane’s jongste album duidelijk dat de samenwerking met producer Tobias Fröberg nieuwe creatieve wegen geopend heeft. De sobere opzet waarbij Fröberg en Brun in nauwe samenwerking met twee slagwerkers en een toetsenist de basis van de liedjes vastlegden, beviel het duo uitstekend. Deze werkwijze bood hen optimaal de gelegenheid in een later stadium de zangpartijen en de strijkers aan het geluidsbeeld te koppelen. Ane hervond in de studio haar vermogen het creatieve proces intuïtief te volgen. Hierdoor ontstond er tussen de musici een collectieve flow die een weldadige uitwerking heeft op de gevarieerdheid in de vertolkingen van de liedjes.

De Noorse zangeres die zich in het begin van haar carrière sterk liet beïnvloeden door de Amerikaanse zangeres/liedjesschrijfster Ani DiFranco is inmiddels zelf een sterke, zelfstandige muzikante. It All Starts With One vertelt over haar allesoverheersende ervaring dat haar onafhankelijke status alleen bereikt kon worden door hard te werken. De moeilijke opdracht tussen die zelfstandigheid en de eenzaamheid een midden te vinden is het centrale thema van een album dat zowel qua rijkdom aan stijlvormen als qua tekstuele inhoud een nieuwe, sterkere Ane Brun alle gelegenheid biedt haar vele talenten optimaal te etaleren.

www.anebrun.com

(Koos Gijsman)


Your Comment