RSS

13Ghosts – Liar’s Melody

Dat de band 13Ghosts al vanaf 1999 bestaat terwijl ik hiervan nog nooit had gehoord, zegt of iets over de kwaliteit van hun muziek of wijst op een behoorlijk gat in mijn muzikale kennis. 13Ghosts uit Alabama werd twaalf jaar geleden opgericht door zanger/gitarist Brad Morgan en zijn er sindsdien drie ep’s en vier albums uitgebracht. De samenstelling wisselt regelmatig, hoewel Morgan de belangrijkste medewerker van de rockband is. Aangezien hij tevens muzikaal actief is in de garagerockformatie The Dexateens was zijn eigen groep tijdelijk op een laag pitje gezet.

Nu The Dexateens na een dik jaar toeren door Amerika besloot om rust in te lassen zijn de heren A. Vernon, Brad Armstrong, Sammy Boggan, Jason Lucia, afkomstig uit het diepste zuiden van de Verenigde Staten de Otterworks Studio te Birmingham ingedoken en is “Liar’s Melody” een cd met een frisse, afwisselende sound. Met dit album, dat momenteel alleen in beperkte oplage verkrijgbaar is via het platenlabel “This Is American Music”,  is de formatie 13Ghosts, vernoemd naar het boek 13 Alabama Ghosts and Jeffrey van de auteur Kathryn Tucker Windham terug van weggeweest.

Deze plaat bestaat uit tien splinternieuwe composities die zich in de sfeer positioneren tussen slepende americanamuziek, ranzige rock ‘n roll die alle bewoners in de flat waar ik woon wakker schudt, overvloedig scheuten stampende country en een tweetal ballads met een meer akoestische lading. Zangeres Maria Taylor zorgt op het titelnummer en op het liedje Broken Objects voor extra vocale bijstand.  Belangrijke bestanddelen van de muziek op “Liar’s Melody” zijn de melodieën, stevig omklemt met de songstructuur van een couplet met soms een pakkend refrein. Niet hip of trendy, maar ongelooflijk goed. Gedreven en vol passie. Je moet maar eens gaan luisteren naar deze plaat, denk ik.

www.13ghosts.com

(Johan Schoenmakers)


Your Comment