RSS

Toon Roos Group – Angel Dance (cd+dvd)

Lokale en regionale trots bevangen mij bij het beluisteren van het album Angel Dance van de Toon Roos Group. Regionaal vanwege saxofonist Toon Roos wiens residentie zich in het nabij gelegen Woubrugge bevindt. Karel Boehlee is een pianist die net als ik in de Sleutelstad Leiden woont. Vanaf dag één ben ik een grote fan van beide heren wat alles te maken heeft met het unieke spel waarmee zij de jazzliefhebbers in vervoering weten te brengen. Een gehoor dat zich tot ver buiten de landsgrenzen uitstrekt. Het klankbeeld dat zij samen produceren, is van het zuiverste water en biedt hen de gelegenheid hun veelzijdigheid optimaal te etaleren. De op dit album meespelende drumgod Peter Erskine (Steps Ahead, Weather Report) vergelijkt het spel van Toon Roos tijdens het interview op de dvd met dat van Wayne Shorter waarmee duidelijk gemaakt wordt hoeveel achting er onder internationale topmusici is voor de verrichtingen van hun Hollandse collega’s. Dat deze achting ook uitgaat naar Boehlee en bassist Hein van de Geyn, wordt uitgebreid in de praktijk gebracht tijdens Erskine’s samenspel met hen tijdens de opnames voor dit project.

Het gegeven dat Roos en Boehlee ruim een kwart eeuw regelmatig elkanders muzikale pad kruisen, blijkt uit de welhaast telepathische wijze waarop zij elkaar muzikaal weten te vinden. Het repertoire op dit album is breed van opzet en ritmisch dankzij Erskine en percussionisten Alex Acuña en Eddie Conard van uitzonderlijke klasse. Naast de opnames in de studio bevat de dvd als bonus een registratie van een concert van Toon Roos en zijn vaderlandse begeleiders in het Bimhuis.

 

 

www.toonroos.com

 

 

(Koos Gijsman)

 


0 Comments Add Yours ↓

  1. arjan post #
    1

    Leuk dat er ook eens jazz voorbij komt. Tussen 1993 en 2009 volop in de jazz en fusion gezeten. Ik ben niet direct erg wild van Roos maar dat is smaak want wel degelijk onnederlandse kwaliteit. Erskine is idd een drumgod, een van de besten in het wereldje van de laatste 35 jaar. Check maar eens Weather Report eind jaren zeventig met naast Zawinul en Shorter drum god Erskine en bas grootheid Jaco Pastorius en percussionist Manolo Badrena afgewisseld met Alex Acuna. Hun beste samenstelling en wereldse(letterlijk en figuurlijk) jazz en rock invloeden. Album Tips; Black Market, Heavy Weather en 8.30 live.