RSS

Recensies van Whitehorse, The Miserable Rich en The Great Book Of John

Whitehorse – Whitehorse

Whitehorse is naast de hoofdstad van de Canadese provincie Yukon tevens het alter ego van het echtpaar Luke Doucet en Melissa McClelland. Na zes jaar huwelijk bundelen zij hun krachten om met hun gelijknamige debuutalbum in deze bezetting een klein half uur de wereld muzikaal te trakteren op acht liedjes. Beiden hebben in Canada hun sporen nagelaten in het muziekcircuit. Ze genieten een grote reputatie als soloartiest terwijl Luke tevens bekendheid geniet als gitarist van de rockformatie Veal. Dat hij als gitarist zijn mannetje staat, blijkt ook op dit album. In combinatie met de fraaie zangstem van mevrouw Doucet schudt Luke de allerfraaiste partijen uit de mouwen. Het klankbeeld is gebaseerd op een americanageluid met uitstapjes richting pop en rockmuziek. Dat Doucet stilistisch zowel akoestisch als elektrisch op een groot aantal snaarinstrumenten goed uit te voeten kan, is daarbij uiteraard mooi meegenomen. Dat de Springsteencover I’m On Fire een duidelijk overbodige toevoeging vormt aan het totaal van de genietbare liedjes op dit album, zullen we hen dan ook ruimhartig vergeven.

The Miserable Rich – Miss You In The Days

Miss You In The Days is de derde cd van de uit Brighton afkomstige vijfmansformatie The Miserable Rich. De groep ontstaat wanneer in 2006 zanger-liedjesschrijver James de Malplaquet en cellist Will Calderbank de folkgroep Shoreline vaarwel zeggen om een eigen groep te beginnen. Met drie verwante zielen wordt in 2008 het debuutalbum Twelve Ways To Count uitgebracht waarop de groep excelleert in prachtig geconstrueerde luisterliedjes. De groep weeft moeiteloos invloeden uit barok-, folk- en popmuziek door elkaar binnen goed in het gehoor liggende melodielijnen. Ondanks de vaak gecompliceerde muzikale structuren klinken de liedjes opmerkelijk toegankelijk. Dat procédé wordt in 2010 verder uitgediept op opvolger Of Flight & Fury. De kwaliteit van het repertoire op dat album leek op voorhand moeilijk te overtreffen. Diverse luisterbeurten van hun jongste album Miss You In The Days leren mij dat de groep daar wel degelijk in geslaagd is. Dit album heeft alles in huis om uit te groeien tot een trendsetter in het genre van de folkpop. Deze cd, opgenomen op diverse locaties waar het spookt (o.a. landgoed Blickling Hall in Norfolk), is van een schoonheid die zich niet simpel in woorden laat vangen. Als geen andere groep is The Miserable Rich in staat hoogst originele instrumentaties in te passen in verslavende liedjes. Het duistere sfeertje dat daarbij op dit album in sommige liedjes opgeroepen wordt, doet dan ook geen enkele afbreuk aan het geheel. Integendeel: Miss You In The Days is een wolk van een album waar ik in weerwil van de thema’s in de liedteksten vooral heel vrolijk van wordt.

The Great Book Of John – The Great Book Of John

Uit Birmingham, Alabama afkomstige groep rond zanger-tekstschrijver Taylor Shaw presenteert zich op het gelijknamige album The Great Book Of John als een veelzijdig geheel. Enerzijds zijn daar de uit vele lagen opgebouwde popliedjes met indie-inslag en een vette knipoog naar psychedelische stijlvormen. Taylors licht galmend stemgeluid is daarbij een rots in een branding waarin van alles de kop opsteekt. Radiohead is een voorbeeld maar ook David Gilmour en Jeff Buckley doen een duit in het referentiezakje. Halverwege het album wordt het klankbeeld een stuk akoestischer. Een aantal summier aangeklede folkpopliedjes strelen het gehoor. Fraaie strijkerspartijen gaan een klankspel aan met gitaarakkoorden en pianopartijen in liedjes waaruit je mag concluderen dat Shaws liefde voor klassieke muziek en poëtische liedteksten optimaal tot zijn recht komt. Het in dat kader excellerende Ashes Over Manhattan verdient daarbij een pakkende videoclip en een notering in de hoogste regionen van de hitlijsten.

(Koos Gijsman)

 


Your Comment