RSS

Sean Taylor – Love Against Death

Met liedteksten in het doorleefde bluesy openingsnummer Stand Up als Bankers born to rob us, policians born to lie en Join together black and white, brothers and sisters raise our fists into the sky, Stand up and fight roept de 28-jarige Engelse zanger en liedjesschrijver Sean Taylor velen op de occupy beweging een hart onder de riem te steken. Die geeft een duidelijk signaal af dat het huidige systeem in ons dagelijks leven niet deugt. De singer-songwriter die met “Love against Death” zijn vijfde album in zes jaar aflevert en meer dan 500 keer heeft opgetreden maakt een statement namens een grote groep mensen dat de wereld ten onder gaat aan vervuiling en hebzucht. Waar de banken schaamteloos hun zakken vullen met jouw zuurverdiende centen. Een protest laat zich altijd goed vangen in een liedje. Rauw en onversneden zonder veel gedoe.

Je bent amper enkele minuten ver tijdens de beluistering van “Love against Death” als het besef je overvalt dat hier iemand aan het werk is die recht vanuit het hart spreekt en zingt. Anders dan Taylors achterliggende platen als “Walk With Me” en “Calcutta Grove”, die geënt waren op het folk en jazzgenre tapt de verpersoonlijking van de Londonse jeugd op zijn recente cd uit een ander vaatje met  groovy bluesliedjes en akoestische folksongs vol scherpe en hoekige randjes. Austin, Texas – een prima voedingsbodem en een inspirerende plek voor Taylors nieuwe plaat. Dankzij de samenwerking met de bekende Amerikaanse producer en muzikant Mark Hallman, die samen met Sean alle instrumenten voor rekening neemt heeft de zanger een muzikaal hoogstandje afgeleverd. Deze samenwerking pakt goed uit. Hallman en Taylor voelen elkaar goed aan.

Bezwerend met een onnadrukkelijk, rustgevend stemgeluid vertelt hij zijn verhalen in het politiekgetinte Western Inventation:

Obama falls like moonlight onto Barren Ground
Praise Papa Doc and Baby Doc, keep Haiti sound
Saudi stones a woman, oil is certain death
Pinochet was paid for, with every final breath
Victor Jara, Che Guevara, howling in the night

of de hart onder de riem die hij steekt voor de stakende mijnwerkers in de jaren tachtig (Coal Not Dole) toen premier Margaret Thatcher alle mijnen in Zuid Wales liet sluiten.

In nineteen eighty four Maggie went to war
Again the miners and their wives, A right wing press of tory lies
From the hills of Yorkshire, to the valleys of Wales
They closed down the mines and put us in Jail.

De ruwe diamant wordt langzaamaan door Hallman geslepen. Relatief opgewekt is de cajunflirt in Ballad Of A Happy man over iemand die niet verdwaald in zijn problemen, maar tegenslagen verschuift naar de positieve aspecten van het leven.

My Mother died young and my dad lost a lung, smoking sixty cigarettes a day
Tonight I’m laughing with whiskey and dancing
My friends make me feel so warm inside
Let The Good Times Roll

Naast eigen werk put Sean Taylor op “Love Against Death” uit andermans bronnen. Intens en broeierig is zijn versie van de country-klassieker Sixteen Tons over het leven van een mijnwerker. Het bekende Ierse Raglan Road naar een gedicht van Patrick Kavanagh prutst met een schitterende intieme en akoestische uitvoering aan je lijf en ziel.

De twaalf liedjes op het nieuwe album Love Again Death van Sean Taylor hebben geen productietrucjes nodig. Hij staat zowel stil bij de voortjakkerende maatschappij als de liefde die nog moet komen. Sean maakt geen gebruik van goedkope cliches om een eventuele tekstuele incompetentie te moeten maskeren. Wat je hoort is wat je krijgt. Twaalf nummers lang zeer oprecht met spannende en subtiele incidentele gastbijdragen van Kim Dechamps (pedalsteel), Warren Hood (viool) en zangeres Eliza Gilkyson die meezingt in de prijsnummers Absinthe Moon en het afsluitende Hymn. De Engelsman blijft ook met deze grimmige en emotionele plaat fascineren. Ik zou het simpelweg omschrijven als: ‘ongewoon goed’.

 

www.seantaylorsongs.com

 

(Johan Schoenmakers)

 


1 Comments Add Yours ↓

  1. Walter #
    1

    Na herhaalde keren deze cd te hebben beluisterd kan ik maar één ding zeggen
    een klein meesterwerk !Your Comment