RSS

Otis Gibbs – Harder Than Hammered Hell

Een van mijn absolute helden uit het singer-songwritersgilde is de uit Indiana afkomstige Otis Gibbs. Twee jaar na het uitstekende album Joe Hill’s Ashes trakteert hij ons op zijn nieuwste album Harder Than Hammered Hell op een aantal hartverwarmende liedjes. Gibbs is het type musicus dat in de beste traditie van grootheden als Woody Guthrie en Leadbelly van zijn links kloppend hart geen moordkuil maakt. Opnieuw levert dat op dit album een aantal liedjes op waar de liefhebbers hun vingers bij kunnen aflikken. Getoonzet in een kader waarin allerhande invloeden uit de Amerikaanse volksmuziek terug te vinden zijn, is Harder Than Hammered Hell een uniek album in zijn soort geworden. De titel van het album ontleende Gibbs aan een kwalificatie van een 70-jarige collega bomenplanter die de grond in Indiana waarin de bomen gepland moesten worden, bestempelde als “harder than hammered hell”. Het album is uitgebracht op Otis’ sinds 2008 in Oost Nashville gevestigde onafhankelijke label Wanamaker Recording Company.

Opnieuw levert zangeres en medeoprichter Amy Lashley haar bijdrage aan dit album. Naast haar treffen we gitarist Thomm Jutz, bassist Mark Fain en drummer Paul Griffith aan in de basisopstelling van dit album wier summiere instrumentaties de liedjes van Gibbs perfect omlijsten. De kracht die Gibbs ontleent aan zijn ervaringen met mensen die hij tijdens zijn vele omzwervingen op alle continenten ontmoet heeft, krijgt een plek in zijn liedteksten. Teksten waarin in weerwil van de vaak grimmige realiteit van het dagelijkse leven de overlevingsdrang en het behoud van de eigen identiteit centraal staan. In dat opzicht is dit album naast een sterk muzikaal product vooral een inspirerend manifest van de kracht en de flexibiliteit van de menselijke geest.

www.otisgibbs.com

 

(Koos Gijsman)

 


1 Comments Add Yours ↓

  1. 1

    het concert van Otis Gibbs op 26 juli in Veenhuizen is uiteverkocht. voor de overige concerten kun je nog reserveren via de websites van de zalen, die vind je hier: http://www.luckydice.nl/cgi-bin/live.cgi?command=listitems&pos=0&type=group&group=otisgibbsYour Comment