RSS

Todd Snider – Agnostic Hymns & Stoner Fables

‘I told them I wanted to make a mess. That was the goal.’ Met die glasheldere opdracht van Todd Snider stappen coproducer Eric McConnell, muzikanten Paul Griffith (percussie), Chad Staehly (toetsen), Jason Isbell (gitaar), Mark Utley (achtergrondzang) en de talentvolle violiste/zangeres Amanda Shires de studio in. Het resultaat is Agnostic Hymns & Stoner Fables, een van de best geslaagde verzamelingen verrukkelijke pokkenherrie die de laatste maanden op plaat zijn verschenen. De elektrische gitaren hebben les gehad van Neil Young’s vervormde Gibson, de drums klinken als een machinegeweer, Shires’ viool snijdt door de songs als een stiletto en Snider’s mondharmonica dendert voort als een furieuze dieseltrein.

Snider, ondanks twaalf uitmuntende albums nog steeds een wat onderbelichte figuur aan deze kant van de oceaan, heeft er op zijn nieuwste worp gloeiend de pest in. En dat zullen we geweten hebben ook. Het zelfgenoegzame financiële establishment, de zogenaamde 1% die er een eigen morele code op nahoudt, krijgt uit het onderste van de zak, en zeg niet dat ze het niet verdiend hebben want daar heeft Snider absoluut geen boodschap aan. Daarvan getuigen de sneren die hij uitdeelt in het vlijmscherpe New York Banker waarin een brave schoolleraar zich realiseert dat de driedelige maatpakken van de bank ervoor gezorgd hebben dat hij bankroet is. Weg behoedzaam gespaard geld voor zijn pensioen: ‘When the housing market crashed our retirement did to / Everybody said there was nothing we could do / That banker walked off with a million or two / I’m still teachin’ at the highschool’. In In Between Jobs en Too Soon To Tell kijkt Snider door de gebroken bril van de kleine lieden die met lege handen aan de verkeerde kant van de crisis staan terwijl de veroorzakers ervan vrolijk blijven potverteren. Snider is dus met recht pisnijdig. Op Agnostic Hymns & Stoner Fables giet hij zijn wrevel in tien weerbarstige songs die roestige spijkers met koppen slaan. Songs die de angstvallig verborgen achterkant van de Amerikaanse droom ontmaskeren en dat curieuze ideaal tonen als de ontnuchterende zinsbegoocheling die het in wezen is.

 

www.toddsnider.net

www.myspace.com/toddsnider

www.facebook.com/toddsnider


1 Comments Add Yours ↓

  1. arjan post #
    1

    Ik heb verschllende albums van Snider. Toch vind ik hem vaak wisselvallig. Groot deel spreekt aan maar op elk album staan een aantal minder aansprekende nummers. Deze nog niet gehoord.Your Comment