RSS

Yuri Honing Acoustic Quartet – True

Op ons Meldpunt voor Grensverleggende Creatieve Zaken ontvingen wij onlangs het album True van saxofonist Yuri Honing en zijn kompanen. Honing is een exponent van het type Nederlander voor wie de horizon een lokroep tot avontuur inhoudt. In de beste traditie van zijn beroemde voorvaderen kiest hij het ruime sop om overal op de globe zijn muzikale graantjes mee te pikken. Gelijktijdig maakt hij deel uit van een generatie Europese musici en producers die de ziekelijke hokjesgeest die politici ons voorschrijven, met machtige muzikale middelen bestrijden. Op True betekent dit dat u meegenomen wordt op een muzikale reis langs acht wonderschone composities.

Een grootse blazer herken je aan zijn toon. In dat kader laat Honing ons verbijsterd achter. Wat hij ons op dit album, opgenomen in Studio P4 in Berlijn door Jean-Boris Szymczak, op dat vlak voorzet, kan met glans de vergelijking met de allergrootsten doorstaan. Honings toon is gedrenkt in de trotse erfenis van het humanisme en reikt over de eeuwen heen naar de wortels van deze beweging. Universele thema’s verwerkt hij stijlvol in zijn spel dat altijd verrast. Yuri en zijn groepsleden Wolfert Brederode (piano, harmonium), Ruben Samama (dubbele bas) en drummer Joost Lijbaart hebben een wolk van een album afgeleverd. True is precies wat het zegt te zijn. Een waarachtig album waarop zonder beperking vier musici van vaderlandse origine helemaal uit hun dak gaan en de koers op mijlenver uit de kust hebben gericht. Luisteren naar dit album is een geestverruimende ervaring waar ik voorlopig wel even mee bezig zal zijn.

 

www.yurihoning.com

 

(Koos Gijsman)

 

 


1 Comments Add Yours ↓

  1. 1

    Ik sluit me bij deze van harte aan bij de woorden van Koos Gijsman; hij snapt waar deze muziek over gaat en dat is als je het mij vraagt waardevol in deze tijd, in dit land.Your Comment