RSS

Zomeraanbieding: Tara Linda, Penny Ney & Penny Nichols

Tara Linda – Torch And Sass

In de afdeling ‘vrouwen met een heerlijke snik in de stem’ heeft de Texaanse belle Tara Linda haar strepen al meer dan verdiend. Met het twee jaar geleden verschenen Tortilla Western Serenade sloeg ze een even charmante als stevige brug tussen americana, roots en texmex. Het album leverde haar wereldwijd heel wat enthousiaste kritieken op én het verkocht bovendien nog eens meer dan behoorlijk. Met Torch And Sass slaat ze echter een heel andere richting in: die van de jazz, blues en Mexicaanse torch songs. Tara Linda heeft een verleidelijke, sensuele stem die uitstekend past bij de dertien songs die ze met enige zorgvuldigheid heeft geschreven. Als voorbereiding op de plaat luisterde ze vooral naar de muziek Louis Armstrong, Count Basie, Sarah Vaughan en Irving Berlin: “I was inspired by the way the lyrics told stories, and by the front and center melodies and hooks of 1930’s jazz.” Die stemming weet ze wonderwel naar haar hand te zetten, met Little Miss Remiss, Dreaming Tigers en Seaside Rendezvouz als onbetwistbare hoogtepunten.

 

Penny Ney – The Hardest Truth

Als charme platen zou doen verkopen dan zou de Texaanse songstress Penny Ney haar schaapjes al lang op het droge hebben. Tot nader order moet deze innemende muzikante gewoon werken voor haar dagelijkse brood. In haar geval betekent dat muziek maken. Onlangs verscheen The Hardest Truth, een EP’tje met vijf goed in het gehoor liggende countrysongs die – indien ze dat zouden kunnen – uit elke porie de geur van de prairie uitademen. Ney heeft een diepe, op een aangename manier onvaste stem die vooral in de wat tragere nummers goed tot zijn recht komt zoals te horen is in Lonely Street, een nummer met smaakvolle accordeonklanken van Carlos Alvarez, en Love Is The Diamond, waarin Kim Deschamps’ dobro een bescheiden hoofdrol vertolkt. In dat nummer zorgt overigens niemand minder dan Walt Wilkins voor de tweede stem. “She’s a hill country treasure”, zegt hij over Penny Ney. “Her voice is as warm and open and sweet as she is. And her songs are clever and heartfelt.” Daar sluiten we ons graag bij aan.

 

Penny Nichols – Colors Of The Sun: Penny Nichols Sings The Early Songs Of Jackson Browne

Er zijn horden muziekliefhebbers die vinden dat de liedjes van Jackson Browne het best tot hun recht komen als ze door anderen worden gezongen. Slechts een kleine minderheid is een tegenovergestelde mening toegedaan. Luisterend naar Colors Of The Sun, een album met twaalf covers van bekende en minder voor de hand liggende songs van Browne, ligt de waarheid wat dit plaatje betreft ergens in het midden. Penny Nichols, intussen zelf ook al even bezig, heeft overduidelijk een betere zangstem dan de oude treurwilg, maar ze scoortaanzienlijk minder op het vlak van inlevingsvermogen. Haar vertolking van These Days en Colors Of The Sun (de versies van Tom Rush blijven naar onze mening onovertroffen) zijn op technisch vlak bijzonder mooi, zoals dat voor het gros van de nummers geldt. Maar er zit te weinig vlees en bloed aan en in om aan je ziel blijven plakken, het blijft allemaal te risicoloos. Jammer want met deze selectie van Jackson Browne-originals lag een monumentaal album zeker binnen de mogelijkheden.


Your Comment