RSS

Sharon Van Etten – Tramp

Sommige plaatjes hebben wat tijd nodig voor ze hun geheimen prijsgeven. De songs zijn net iets weerbarstiger dan bij het gros van de muziek die je doorgaans hoort, de opbouw verloopt langs een minder klassiek stramien, de teksten eisen je aandacht net iets meer op dan meestal het geval is, de artiest(en) in kwestie vragen wat meer inspanning van de luisteraar. Maar als de cd dan open bloeit, is de schoonheid van een ongekende pracht. Zoals dat bij Tramp het geval is, het derde album van de Amerikaanse zangeres Sharon Van Etten. In tegenstelling tot de donkere semi-akoestische folk op Because I Was In Love (2009) en de minimale elektrische indiefolk op Epic (2010) kiest Van Etten deze keer voor een wat voller altrock geluid, zonder daarbij haar roots uit het oog te verliezen.

Tramp werd geproducet door Aaron Dessner, van professie vooral gitarist bij de enigszins geweldige The National, en dat heeft zo zijn gevolgen gehad voor het totaalgeluid van deze plaat. Sharon Van Etten is afwisselend messcherp, zoals in Warsaw, het door merg en been snijdende Serpents en het naar een sprankelende climax klimmende All I Can, en zijdezacht. In die laatste verschijning maakt ze een overrompelende indruk met regelrecht naar de keel grijpende ballades als Kevin’s, het verschroeiend emotionele Ask en het ontroerende en tegelijk hartbrekend mooie Joke Or A Lie. Allemaal nummers die nog het best onder de noemer “songs of love and hate” valle: Van Etten nam deze plaat op toen ze geestelijk en persoonlijk zwaar in de put zat na een pijnlijke breuk met haar toenmalige geliefde. En eens te meer blijkt dat verdriet en pijn vaak tot mooiere kunst leiden dan voorspoed. Al hopen we van harte dat Sharon Van Etten het geluk zal vinden dat haar toekomt.

 

http://sharonvanetten.com

www.myspace.com/sharonvanetten

www.facebook.com/SharonVanEttenMusic


0 Comments Add Yours ↓

 1. 1

  Goed dat je de tijd voor deze plaat hebt gevonden/genomen. Ik vond hem moeilijk te doorgronden. Pak de draad later weer eens op, maar heb hem/haar eerst terzijde gelegd.

 2. 2

  Wat mij betreft: klein meesterwerkje

 3. arjan post #
  3

  Het kan mij tot op heden niet zo boeienYour Comment