RSS

Sleepwater – Sunwritten

‘Nummers, die lekker rauw, melancholisch en tevens subtiel klinken. Oprecht nostalgisch en spookachtig futuristisch tegelijk’. Zo besloot ik een jaar geleden mijn recensie over het gelijknamige debuut van Brabantse formatie Sleepwater. Een opmerkelijk begin voor de band. Aan de basis voor deze plaat stonden de gebroeders Opstals. Aangevuld met Ernst van Nieuwburg (basgitaar), drummer Martin de Ruyter en een viertal gastmuzikanten leverde dit een akoestische folk en country album op met psychedelische gitaarerupties. Het pleit voor deze vaderlandse trots dat ze op het nieuwe album “Sunwritten” (wat overigens evenals de bandnaam een zelfbedacht woord is) met een grote boog om de herhaling, de verveling of het bekende heenlopen. Waar op het warm onthaalde naamloze debuutschijf een kronkelig muzikaal paadje werd ingetreden ontwikkelt de band zich op het potente tweede album “Sunwritten” met een opvallende groei van het bandgeluid en verbreding en verdieping van de arrangementen. Een ongepolijste scherpte van absolute schoonheid.

 

Zanger Ad Opstals met zijn kenmerkend zwalkende stemgeluid toont zich, samen met zijn drie kompanen, wederom een onbetwiste meester in het prikkelen van de luisteraar met elf nieuwe ijzersterke composities, opgenomen in de inspirerende omgeving van het plattelandse Udenhout (Chalk Mill Road Studio) en Nijmegen (Galloway Studio) onder leiding van de producers Theo Liebregts en Sebastiaan van Bijleveldt. “Sunwritten” is een plaat, die de tijd even stil zet met een loom cadans in gedempt aangezette ritmes (Would You Lie) en de klaaglijke klanken van Noisesleeper II en ….Are Blue. De één wat rauwer dan de ander, toegankelijker (The Shadow Of A Smile) of sluimerend (She’s Gone, Sunwritten), waarbij de luisteraar als het ware naar een andere dimensie wordt overgebracht. Het instrumentarium is mede door de aanwezigheid van bevriende musici gevarieerd: de klassiekers gitaar, bas, keyboard en drums worden aangevuld met blaasinstrumenten (Willem de Wit en Roy Hendriks), keyboard (Sebastiaan van Bijleveldt), dwarsfluit (Ruurd v.d. Vegt) en de onvolprezen Peer Desmense op de pedal steel. Sleepwater slaagt er met “Sunwritten” in een plaat af te leveren van internationale allure met een combinatie van alternatieve country en rock, muzikale avonturisme, een weemoedig gevoel en de prettige meerstemmige zang van Ad, Wil en Martin. Een opvolger uit het boekje door een uitstekend opererende band met een eigen karakter.

 

www.sleepwater.nl

 

(Johan Schoenmakers)


0 Comments Add Yours ↓

 1. 1

  SLEEPWATER is erg blij met de lovende woorden waarvoor DANK.
  CD is te bestellen via http://www.sleepwater.nl of een mail naar sleepwater@live.nl (€12,50 inclusief verzending). Complimenten voor de site!

 2. marco #
  2

  Erg fraaie cd van deze Brabanders.

 3. 3

  Hoe vaker je deze cd luistert, des te mooier hij wordt! En niet alleen de muziek is meer dan de moeite waard, ook de albumhoes ziet er fraai uit.