RSS

Elliott Brood – Days Into Years

Met dit stukje over het laatste album van het Canadese trio Elliott Brood (spreek uit: Broet) begin ik aan mijn vierde jaar bij het Altcountryforum.  Bijna negen jaar geleden verrasten Mark Sasso (zang, gitaar, banjo), Casey Laforet (gitaar) en drummer Stephen Pitkin de muziekwereld en lieten ze een jaar later in Haarlem tijdens het Roots of Heaven festival een verpletterende indruk achter met hun eigenzinnige rammelcountry. Oftewel deathcountrymuziek – een term, die Sasso evenwel zelf heeft bedacht om zoals hij ooit opmerkte “van het geouwehoer van de pers af te zijn” over hun eigenwijze stijlkenmerk.

 

Meest opvallend aan het derde album van Elliott Brood is de prominentere plaats van de electrische gitaar en de secundaire rollen van de banjo en de akoestische gitaar. “Days Into Years” wijkt met een bedachte, gruizige en venijnige gitaarsound  met de smaak van Crazy Horse  duidelijk af van de onderhuidse spanning en indringendheid  van de ep “Tin Type” en het eerste volwaardige album “Ambassador. Centraal op het nieuwe album staat de Eerste en Tweede wereldoorlog en het respect voor alle gesneuvelde soldaten. Inspiratie voor “Days Into Years ” deed de band in 2007 op tijdens optredens in Europa  als de tolwegen worden ontweken en een historische tour  volgt door Normandië  langs de serene Amerikaanse militaire begraafplaatsen en het indrukwekkend herdenkingsmonument op Juno Beach, ter nagedachtenis aan de opoffering van vele jonge mensenlevens en de heldenmoed tijdens de oorlogen. Het heftige onderwerp wordt toepasselijk voorzien van Sasso’s emotioneel beladen rauwe stemgeluid.

Vanaf 7 februari verzorgt Elliott Brood zeven optredens op verschillende plekken in Nederland. Waar?

7- 2: Kaffee ‘T Hof, Middelburg
 8- 2: Paradiso, Amsterdam
22-2: Roots On The Road, Spijkerboor
23-2: Burgerweeshuis, Deventer
24-2: Perron 55, Venlo
  1-3: Paard, Den Haag
  2-3: World Skate Center, Den Bosch

Het Altcountryforum geeft kaarten weg voor het optreden van Elliott Brood in Paradiso op 8 februari 2013. Als je kans wil maken stuur je een email naar altcountryforum@gmail.com onder vermelding van Brood. De prijswinnaars worden zo spoedig mogelijk bericht. Voorafgaand aan het reguliere optreden op 8 februari zal de Canadese band aan het begin van de avond een exclusief kleedkamerconcert geven. Ook hier mogen de prijswinnaars aanwezig zijn!

www.elliottbrood.ca

(Johan Schoenmakers)

 


0 Comments Add Yours ↓

 1. peter #
  1

  met alle respect… dit is een plaat uit 2011

 2. johan #
  2

  En half oktober 2012 in Europa uitgebracht en nu komt de band in Nederland optredens verzorgen. Reden om alsnog aandacht aan deze plaat te besteden!

 3. marco #
  3

  Heb ze gezien gisteren in Den Haag en 3 vrienden en ik konden in geen velden of wegen horen waar deze band over zong. Vooral de zanger die banjo speelt was dramatisch bij stem.We vonden alle een van de slechtste stemmen ooit gehoord.
  Gelukkig waren Vanessa Peters, Stand of Oaks en Smutfish stukken leuker.Your Comment