RSS

Phil Lee – The Fall & Further Decline Of The Mighty King Of Love

Phil Lee loopt al zo’n jaar of veertig rond in de muziekwereld, heeft met talloze grote en kleinere namen op het podium gestaan, kan op de waardering van heel wat collega’s rekenen en heeft toch maar vier albums op zijn naam staan, waarvan de eerste pas verscheen in 2000 – toen deze East Nashville renegade al 49 was (The Mighty King Of Love heet die plaat en hij klinkt nog altijd vlijmscherp). Noem het de oneerlijkheid van het leven, brute pech, een gebrek aan marketing of gewoon het lot, maar om rond te komen is Lee vaker teruggevallen op baantjes als truckchauffeur dan dat op zijn muziek. Des te mooier is het dat hij al ettelijke jaren niet meer achter het stuur hoeft te kruipen, maar vrijwel avond na avond zijn gitaar kan inpluggen om de wereld te vergasten op een set waaraan mindere goden hun vingers zouden verbranden.  Of zoals nu, op zijn 62ste, op een cd die zo verdomd goed is dat die feilloos past in het rijtje Waylon Jennings, David Allan Coe, Ray Wylie Hubbard. Want in die hoek hoort The Fall & Further Decline Of The Mighty King Of Love thuis: rock met roots en enorme ballen.

Daar staat tegenover dat Phil Lee zich niet graag in eender welke hoek laat duwen. In openingstrack I Hated To See You Go (met gospelkoor én herinneringen aan Bring It All Home To Me van de Animals) mengt hij blues met rock en country tot een uitermate smakelijke song. Die lijn wordt doorgetrokken in Blues In Reverse, een funky nummer met een heerlijk vet stukje mondharmonica van Lee zelf. Cold Ground is dan weer pure (alt)country inclusief de bijbehorende dramatiek: “She’s gone now, I know that / There’s nothing going to bring her back / She’s up there in heaven somewhere / I’m positive of that”. Alleen wordt drama bij Phil Lee nooit pathetisch of klef. Daarvoor is zijn schrijf- en zangstijl te aards, te zeer no-nonsense, ook al zit er een hoop tragiek in die aparte stem. Zoals in The Hobo Girl, ons favoriete nummer van dit puike album, waarin Phil Lee een paar keer dicht in de buurt van de sentimentaliteit komt, maar toch niet uitglijdt. Dat typeert de muzikant Phil Lee én het typeert dit album dat zich met één woord laat samenvatten: formidabel!

 

www.philleeone.com

www.facebook.com/MightyKingOfLove


0 Comments Add Yours ↓

 1. 1

  15 juli zal Phil Lee in De Schalm te Westwoud spelen.
  Singer songwriter Phil Lee komt uit Nashville – Tennesee. Al jaren speelt hij zijn nummers in zalen, houseconcerts en op diverse festivals en worden zijn cd’s uitstekend ontvangen. De recensies zijn goed en de cd’s komen altijd hoog in de diverse charts. In de Euro Americana Chart komt hij altijd wel in de top 5 terecht.
  Op weg van Parijs naar Engeland is hij 1 avond in Nederland en zal hij in De Schalm te Westwoud spelen.
  Hij zal voor deze gelegenheid worden bijgestaan door Nico Druijf op contrabas.
  Leuk nieuws.
  Met Phil Lee komen er nog twee muzikanten mee nl : David Latto and Gavin Brady http://www.thedavidlattoband.com
  Ze zullen een paar nummers meedoen en zelf ook een paar nummers spelen.

  Entree is gratis!!
  http://www.philleeone.com/
  http://www.youtube.com/watch?v=IQ-9idkoRVUYour Comment