RSS

Jimmy LaFave – Trail Two & Three

Toen Jimmy LaFave in 1999 besloot om zijn eigen bescheiden official bootleg series uit te brengen in de vorm van de dubbel-cd Trail, zag het er niet meteen naar uit dat dit ruwe diamantje ooit een opvolger zou krijgen. LaFave verzamelde zo maar even 31 nummers op dit album van onder meer Bob Dylan (bijvoorbeeld een bloedstollend mooie versie van I Threw It All Away), Bruce  Springsteen (Valentine’s Day), Joe Ely (het fraaie Because the Wind) en zichzelf, songs die werden opgenomen tijdens optredens in zalen en radiostudio’s. Het album was prima weerspiegeling van wat je mag verwachten als je een concert van deze bard bezoekt: ongepolijst, oprecht, authentiek en bovenal recht uit het hart. Een hart dat gezien zijn warme genegenheid voor zijn publiek én zijn voortreffelijke materiaalkeuze onmiskenbaar op de juiste plaats zit. Het album was een uitstekend initiatief van een songsmid en performer om te laten horen waartoe hij live in staat is. Helaas leek het bij deze ene keer te blijven.

Veertien jaar later blaast LaFave zijn bootleg series echter nieuw leven in en liggen Trail Two en Trail Three, uitgegeven als twee afzonderlijke albums die uiterlijk en inhoudelijk perfect op elkaar aansluiten (en tot nu enkel verkrijgbaar op concerten), met een tussenpauze van een maand bij de betere platenboer. De opzet van beide albums is identiek aan de illustere voorganger: een aantrekkelijke mix van covers en eigen nummers. Het aandeel van Dylan-songs is opnieuw indrukwekkend, evenals de wijze waarop LaFave met die nummers omgaat. Zijn versie van Not Dark Yet, een van mijn favoriete nummers van mijnheer Zimmerman, is in één woord subliem en mag zich zonder discussie ophouden in de omgeving van het origineel. Maar er staat nog veel meer moois op beide albums die tezamen goed zijn voor 24 liedjes van topklasse. Zoals het ontroerende River Road, dat bij mij (opnieuw) associaties oproept met Gene Clarke, en Rain Falling Down, een ballade waarin die heerlijke LaFave-snik kleine gaatjes in je ziel prikt. Dit muzikale spoor is zo meeslepend en zo onbevangen dat ik hoop dat we niet opnieuw  twaalf jaar moeten wachten voor een (duo)vervolg.

 

www.jimmylafave.com

www.myspace.com/lafavejimmy

www.facebook.com/jimmylafavemusic

 


0 Comments Add Yours ↓

 1. 1

  De laatste 3 jaar heb ik – via uitspraken van Johan Derksen – JIMMY LAFAVE leren kennen ……
  Inmiddels heb ik 11 cd’s en 2 maxi cd singles van hem !
  Vorige week hebben wij Jimmy nog gezien in de Boerderij te Zoetermeer. Ik kan het niet in woorden uitdrukken, hoe ik geniet van zijn muziek !
  m.vr.gr.
  Ruud