RSS

Israel Nash – Rain Plans

Neil Young. Zo, dat hebben we dan al gehad. Dan kunnen we ons nu gewoon richten op het derde album van Israel Nash (het achtervoegsel Gripka is hij onderweg kennelijk ergens verloren). Op de negen nieuwe nummers die hij op de wereld loslaat. En, waarom niet, op de handvol knipogen die deze goedhartige treurwilg zonder enige gêne rondstrooit op Rain Plans. Want de invloeden lopen elkaar zowat onder de voet in het herfstachtige trio Woman At The Well, Through The Door en Just Like The Water. Zonder je al te zeer in te spannen hoor je grotere en kleinere flarden Moby Grape, Counting Crows (en dan met name zanger Adam Duritz), sixties psychedelica (Syd Barrett laat hier en daar zijn geest wat waaien), Buffalo Springfield en zelfs een beetje Lynyrd Skynyrd. Waarna ik me meteen wens te excuseren voor dit staaltje name-dropping, maar mijn brein bepaalt zélf of er associaties worden gemaakt en wélke dat dan wel precies zijn. En de levendige maar evengoed soms zeer breed opgezette americana van Israel Nash (Iron Of The Mountain) biedt nu eenmaal veel ruimte tot aaneenschakelen en koppelen. Al hoor je door alles heen wél een muzikant die zijn eigen richting heeft gevonden en die zich niet geneert voor het feit dat hij zijn volle rugzak met muzikale helden koestert.

Negen nummers dus, geïnspireerd door het landschap rond Austin, de nieuwe uitvalshaven van Nash. Vreemd genoeg hoor ik die weidsheid bij meer muzikanten uit die contreien, maar misschien is dat een geval van hineininterpreterung. Hoe dan ook, Austin lijkt Nash deugd te doen. Ondanks het gegeven dat zijn gitaar en die van Joey McClennan bij hoge regelmaat een stevige wall of sound optrekken (Rain Plans, Just Like The Water, Rexan Marum) – nee, ik heb de voor de hand liggende naam al genoemd – klinkt het gros van de songs lekker open en helder. Oké, het eind van titeltrack Rain Plans had met anderhalve minuut ingekort mogen worden en de distortionknop heeft hier en daar behoefte aan enig raffinement, maar, en dat is een kwaliteit, storen doet dat eigenlijk niet. Rain Plans is een uitgebalanceerd album van een muzikant die respectvol  achteruit, opzij en vooruit kijkt. Een album met songs die een kop en een staart hebben. Die op de een of andere manier toch ook iets hebben van soundscapes. Maar dan gevuld met een heerlijke hoop pokkenherrie.

 

http://israelnash.com

www.facebook.com/israelgripka

 

 


0 Comments Add Yours ↓

 1. marco #
  1

  Idd een heerlijke cd. New York Town heb ik wel, maar ik kan deze cd meer waarderen.

 2. Jos L #
  2

  Martin, volledig eens met jou insteek van dit album. Treffende recensie. Na meerdere luisterbeurten verslavend mooi deze ‘soundscapes’ van Nash.

 3. Erik #
  3

  Een meesterwerk. Negen nummers die een prachtig geheel vormen.Your Comment