RSS

2013, Een Vruchtbaar Muzikaal Jaar

 

De jaarlijstjes met de favoriete albums vlogen je tegen het einde van het jaar 2013 om de oren. Muziekbladen in binnen- en buitenland toonden aan dat 2013 een jaar was met een grote muzikale oogst aan topalbums was. Een uitgebreide studie van de door collega’s genoemde albums leert me dat heel veel kwaliteitsalbums mijn jaarlijst niet gehaald hebben. Eigenlijk had ik een elfde plaats moeten toevoegen aan mijn top tien om daar postuum alle albums een plek te bieden die me het afgelopen jaar uiterst genoeglijke luisterervaringen geboden hebben. Vanaf deze plek dank aan alle medewerkers in de muziekwereld die mijn werk als recensent/schrijver mogelijk gemaakt hebben. Uiteraard reken ik daartoe ook de organisatoren van de vele concerten die in ons land hebben plaatsgevonden.

De eerste plaats heb ik toebedacht aan de Griekse muzikant Makis Seviloglou. Het is gelijktijdig een eerbetoon aan de vele Griekse muzikale vrienden die me telkens weer weten te raken met hun levensvreugde en moed waarmee ze de economische crisis het hoofd bieden. Waaraan ik gelijktijdig toevoeg dat de muziek die Makis en zijn fabelachtige groepsleden op Open Raam presenteren, kwalitatief tot het meest boeiende onderdeel van de Europese volksmuziek gerekend kan worden. Barnaby Bright heb ik het afgelopen jaar tweemaal in ons land zien optreden op gezegende avonden met een platina rand. Het echtpaar Nathan en Becky Bliss produceert met zijn muziek precies het gevoel dat in de familienaam besloten ligt. Dat de bezetter van de derde plaats in mijn lijst, saxofonist/fluitist/componist Pieter de Mast, in Leiden hun muzikaal terzijde stond, vormde een welkome extra dimensie op deze toch al uitzonderlijke muzikale traktatie. De gevarieerde opzet maakt van Mundum Renovavit van Pieters groep Windstreken in velerlei opzichten een opmerkelijke uiting van de onbegrensde mogelijkheden die onze samenleving in al zijn sociale en culturele diversiteit te bieden heeft. Van hetzelfde laken heeft de alom aanwezige en uiterst productieve vaderlandse trompettist Eric Vloeimans een schitterend maatkostuum gemaakt in de vorm van het album Oliver’s Cinema. Naast Erics fabuleuze spel vormt het spel van de Duitse cellist Jörg Brinkmann en van het Belgische wonderkind Tuur Florizoone op accordeon een passende aanvulling op dit stilistisch volslagen unieke album. Ghosts On Ghosts van Iron & Wine bevat alles wat je van een poptopper verwachten kan. Heerlijke toegankelijke liedjes die onder een aanstekelijke oppervlakte talrijke spitsvondige en goed gedoseerde details bevatten waardoor de luisterervaringen telkens weer nieuwe indrukken bevatten.

Uit de nalatenschap van de zestiger en zeventiger jaren heeft Jonathan Wilson op zijn album Fanfare nieuwe dimensies toegevoegd aan de vele invloeden die in die periode in de populaire muziek gehanteerd werden. Coryfeeën als Graham Nash, Jackson Browne, David Crosby en folkicoon Roy Harper ondersteunden hem in de studio bij de opnames voor dit genrealbum. De Engelse folkzangeres June Tabor laat op het album Quercus horen dat zij ook op de planken met ondersteuning van haar vaste pianist Huw Warren en saxofonist Iain Ballamy nog altijd een klasse apart is in het folkgenre. De uit New York afkomstige groep Hem grossiert op haar album Departure & Farewell in folkpopliedjes waarbij de fraaie instrumentaties extra cachet krijgen dankzij de uitzonderlijke zangpartijen van Sally Ellyson die qua klankbeeld de herinnering aan Karen Carpenter levendig houdt. Uit de school van June Tabor kennen we zanger/gitarist Martin Simpson. Producer Richard Hawley noemt Martins muziek op Vagrant Stanzas keukentafelfolk. Waarmee hij bedoelt dat de ontspannen speelwijze van deze Engelse meestergitarist in combinatie met zijn karakteristieke vocale voordracht de uitstraling heeft van een concert dat plaatsvond in de intieme setting van een keukentafel.

Dat groots uitpakken ook zijn charmes heeft, bewijst soulzangeres Laura Mvula. Met een groep vrienden en familieleden voegt ze op het album Sing To The Moon een nieuwe symfonische dimensie toe aan de soulmuziek. Geserveerd met onweerstaanbaar lekkere koorzang, exemplarische instrumentaties en gedurfde melodische verschuivingen biedt dit album de liefhebbers van het genre een unieke luisterervaring. Waarmee ik tevens de ondergrens bereikt heb van mijn jaarlijst van 2013.

 

 

 1. Makis Seviloglou – Open Raam – Silvox Records
 2. Barnaby Bright – The Longest Day – Mishara Music
 3. Windstreken – Mundum Renovavit – Music & Words
 4. Eric Vloeimans – Oliver’ s Cinema – Challenge Records
 5. Iron & Wine – Ghosts On Ghosts – 4AD
 6. Jonathan Wilson – Fanfare – Bella Union
 7. June Tabor – Quercus – ECM
 8. Hem – Departure & Farewell – Eigen Beheer
 9. Martin Simpson – Vagrant Stanzas – Topic/Music & Words
 10. Laura Mvula – Sing To The Moon – RCA

 

(Koos Gijsman)


0 Comments Add Yours ↓

 1. MartinOverheul #
  1

  Verrassende én intrigerende lijst, Koos. Mooi!