RSS

The Pheromones: los(t) in Amsterdam

De ‘Radar Love’ van de The Pheromones, zo noemt voorman Marijn Slager hun succesnummer ‘Stonger’. Begrijpelijk, maar het is zeker niet de enige troef van The Pheromones. De nieuwe nummers van de groep maken nieuwsgierig naar het nieuwe album.

The Pheromones zijn vooral bekend als de groep die een paar jaar geleden met het nummer ‘Stronger’ plotseling opdook in een trailer van de serie Californication. Een energiek, riffgedreven nummer in de traditie van groepen als Big Star, The Romantics, The Knack en Cheap Trick. Muziek die makkelijk in het gehoor ligt, dagenlang in je hoofd blijft rondzingen, en nog weken later op onverwachte momenten uit het niets opduikt. Hun debuutalbum (‘The Pheromones’ uit 2014) staat er vol van.

Powerpop, zou je het kunnen noemen. Al is dat een veelomvattende en daardoor wat verwarrende term – veel nummers van The Kinks vallen eronder, veel punk- en New Wave-muziek uit de jaren zeventig, maar ook eigentijdse groepen als The Foo Fighters en The Rembrandts worden er vaak toe gerekend.

‘Hot Rock’

The Pheromones duiden hun eigen muziek aan als ‘Hot Rock’, en dat is misschien wel een betere term voor de variant van de powerpop die zij spelen: melodieuze rock met een rauw randje die zich onderscheidt door de sound van twee gitaren die elkaar aanvullen, versterken, soms samenvloeien en dan juist weer uiteenvallen of zelfs tegen elkaar in spelen. Twee gitaren die net als bij de late Rolling Stones met elkaar muziek ‘weven’ zoals Keith Richards zijn samenspel met Ron Wood aanduidt. Evenmin als de Stones hebben The Pheromones een duidelijke scheiding tussen lead- en ritmegitarist.

Gitarist Matthijs Hoitsma en gitarist/zanger Marijn Slager worden met hun ‘virtuoze vierhandige gitaarspel’ wel ‘de beste gitarist van Nederland’ genoemd, volgens een persbericht ter gelegenheid van de presentatie van een nieuwe single met – voorzover het de vinylen versie betreft – een dubbele A-kant: het nieuwe ‘Feel much better’ en het eerder ook al eens uitgebrachte ‘Lost in Amsterdam’. Overdreven? Krachtig en meeslepend spelen ze in elk geval, blijkt tijdens de presentatie in de besloten Club X in Amsterdam-Noord.

Lekker bandje

The Pheromones gaan ‘los in Amsterdam’, zoals het persbericht grapt: ze knallen er het ene na het andere lekker in het gehoor liggende nummer uit. ‘Stronger’, de ‘Radar Love’ van de groep (zoals Slager het noemt), is overduidelijk publieksfavoriet, maar ‘Feel much better’, ‘Lost in Amsterdam’ en andere nieuwe nummers doen hier weinig voor onder. Het maakt nieuwsgierig naar het nieuwe album dat in aantocht is.

De komende maanden treden The Pheromones op in hun thuisstad Amsterdam met hun ‘XXL Lost in Amsterdam Tour’. En mochten we nog aarzelen waar we heen moeten wanneer we een lekker bandje zoeken: iedereen die de presentatie heeft bijgewoond krijgt de single van The Pheromones mee. Ze zijn zelfs zo aardig om elke single mee te geven met, jawel, een voorgedraaide joint. Prima idee, smaakt naar meer!

www.thepheromones.nl

(Jan Bletz)

 

 

 

 


Comments are closed.