RSS

Kevin Morby – Sundowner

Sundowner

In de begeleidende tekst vertelt Kevin Morby op zijn website over het vluchtige schrijfproces, dat net zo vergankelijk is als het weemoedige gevoel dat het zien van een zonsondergang met je geliefde oproept. Die voorliefde voor melancholie en sereniteit hoor je ook terug op
“Sundowner”.

De gekwelde ziel kent tegenslag, verhuist en isoleert zich maandenlang in zijn tot een provisorisch studio omgebouwde schuur. Om in alle rust tot zonsondergang te werken aan nieuwe composities. Resulterend in een karrevracht aan demo´s, die hij opnam op een analoge vier sporen recorder, en twee jaar later voltooide in de befaamde Texaanse Sonic Ranch Studio. Gedurende de lockdownperiode eerder dit jaar werd door Morby en producer Brad Cook vanuit hun huizen definitief de laatste hand gelegd aan de opnames.

“Sundowner” is Morby´s meest persoonlijke plaat uit zijn oeuvre. Zijn zesde in vijf jaar tijd. Een bezige bij dus, die mede door zijn stemgeluid even lijzig klinkt als de zestiger jaren folkicoon Donovan. Dat is wel iets waar je van moet houden, want het bepaalt natuurlijk in grote mate het geluid van zijn platen. In een turbulente periode waar zijn nieuwe liedjes vorm kregen leed hij het verlies van een aantal dierbare vrienden, die hij de hemel inprijst in de single Campfire. Hun nalatenschap vergelijkt hij met een smeulend kampvuur.

De videoclip voor Campfire laat een eenzame Morby zien die door een woestijn loopt en gitaar speelt. Uiteindelijk komt hij zijn liefje tegen in een pick-up truck, waarna ze elkaar omhelzen en dansen in het licht van de ondergaande zon.

Net als het nummer Campfire komt diezelfde rouw om zijn drie verloren helden – Jessi Zazu (Those Darlins), Richard Swift (producer van ‘City Music’) en Anthony Bourdain (televisiepresentator) – als een klaagzang terug in Midwest American Sun.

Don’t go, please
Stay near me
My whole life baby
Say a prayer for me
Don’t outrun me
Please don’t run

Hoewel het louter toeval is, is de tekst van het nummer Provisions achteraf gezien een huiveringwekkende voorspelling:

And grab provisions
There’s nothing for a hundred miles
And cast your vision
On the dark road
For a while

www.kevinmorby.com

www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)


Your Comment