RSS

Calexico – Seasonal Shift

Seasonal Shift

Wat kan ik hiervan verwachten, dacht ik nogal sceptisch, toen distributeur Konkurrent het album “Seasonal Shift” van Calexico eind oktober aankondigde. Volgens het persbericht, een muzikale en multi-culturele viering van de feestdagen. Een oprecht product of word ik met de steun voor een goed doel, een hoeveelheid aan kerstbellen, een o zo snoezig kinderkoortje, uitgemolken kerstklassiekers, geneuzel over een kerstboom en een positieve boodschap om de oren geslagen?

Vrees niet, “Seasonal Shift” van de met Mariachi doordrenkte indie-veteranen zal je geen grijze haren of ergenis bezorgen. Bandleiders Joey Burns en John Convertino combineren Kerst en nieuwjaarsdag met het Mexicaans herdenkingsfeest (Dia de los Muertos) en de Westerse Rooms-Katholieke traditie van Allerzielen. “Seasonal Shift” is een ingetogen en smaakvol geheel met fado, rock’n roll en Mexicaanse folk invloeden en een absoluut Arizona-gevoel van de plaatselijke veeboeren, de natte moesson en een scheut Mexicaanse sterke drank.

De luisteraar wordt getrakteerd op een zestal eigen liedjes, een traditioneel deuntje of twee, gesproken kerstgroeten van vrienden op het eind en een paar covers – Lennons Happy Xmas en het ondergewaardeerde Christmas All Over Again van Tom Petty. Zijn tekst is door de wereldwijde corona pandemie wel erg aktueel geworden.

Long distance relatives
Haven’t seen ’em in a long, long time
Yeah, I kind of missed ’em, I just don’t wanna kiss ’em, no

Met behulp van een multi-culturele gastenlijst onder wie Bombino, aby Moreno, Nick Urata, Camilo Lara en Gisela João wordt in ruim veertig minuten uur vrede op aarde bereikt. Een samenkomst van mensen die hun inspiratiebronnen bundelen zonder naties of grenzen.

www.casadecalexico.com

www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)


Comments are closed.