RSS

Chad VanGaalen – World’s Most Stressed Out Gardener

World's Most Stressed Out Gardener

Ja, geef het maar gewoon toe hoor! Het is helemaal geen schande of zo. Je wilt best grip krijgen op Chad VanGaalen – een creatieve en hyperproductieve duizendpoot en illustrator van animatie en tekenfilms. Maar het is net water naar de zee dragen. De ene keer serveert hij je luchtige popmuziek met geniale vondsen, de andere keer komt het over als een prettig gestoorde trip met bizarre tonen. Het is vreemd en wonderbaarlijk. Welkom in de bizarre wereld van Chad VanGaalen.

We leven in vreemde tijden. En de muziek die VanGaalen brengt op World’s Most Stressed Out Gardener is daar een afspiegeling van. En hoewel de albumtitel een perfecte metafoor is voor het leven in de chaos van de wereld op dit moment, is het ook meer letterlijk bedoeld. Afgeleid van zijn ervaring met het planten van zijn eigen groenten in Calgary.

Dat hij alle vreugde en gekheid weet vast te leggen, maakt het album zo veel beter. Een hoogstandje van alles wat de Canadese singer-songwriter geweldig maakt.  Het recept is echter altijd gebaseerd op dezelfde ingrediënten van zijn eerdere platen. Een lo-fi estethiek die warm aanvoelt volgens de voorschriften van Robert Pollard van Guided By Voices.

Hoe stressvol kan tuinieren zijn? Of deze vraag zal worden beantwoord op zijn achtste album valt nog te bezien. Nu de pandemie een heel jaar aan de gang is, horen we albums die rechtstreeks zijn beïnvloed door die lange periode van sociale afstandelijkheid en de ontberingen die daarmee gepaard gaan. Ook de Canadese muzikant Chad VanGaalen bleef niets gespaard. Naast zijn nieuwe hobby, tuinieren, begon hij nieuwe liedjes te componeren en te schrijven.

Als vanouds stapelt hij in zijn eigen opname studio meerdere klanklagen en excentrieke elementen in schijnbaar willekeurige volgorde op elkaar. Maar net als die ouderwetse caleidoscoop verschijnen er steeds weer een aantal behoorlijk ongelooflijke muzikale beelden. Als je alles hebt afgebroken tot zijn vruchtbare levengevende essentie, is niets meer vreemd. Plant gewoon een zaadje en kijk wat eruit groeit.

De kracht van de gestreste tuinman is dat hij ons met weinig middelen naar een andere planeet vervoert. Het zijn de kleine ingrediënten ( een fluitintermezzo, lagen aan drones, het gebruik van koperen leidingen, die hij verwijderd had na een kelderrenovatie) die het geheel een bijzonder cachet geven.

www.chadvangaalen.com

www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)


Your Comment