RSS

Major Murphy – Access

Access

Major Murphy, die naam deed bij mij geen belletje rinkelen. Ik krijg niet de indruk dat deze band in ons land veel aandacht heeft gekregen. Dat is geheel onterecht, dus werk aan de winkel voor ons om met een stukje daar verandering in te brengen.

Het inmiddels tot kwartet geëvolueerde gitaarpop bandje uit Grand Rapids, Michigan is een jaar of vijf muzikaal actief. “Access” volgt op het debuutalbum uit 2018 met de zeer toepasselijke titel “No. 1”. Het tweede album van het Amerikaanse viertal gaat over een verhaal van kersverse ouders, op zeker geïnspireerd door het bandkoppel Jacob Bullard (gitaar/zang) en Jacki Warren (basgitaar/ zang).

“Access” gaat over onzekerheden, verlangens, met de gedwongen scheiding van dierbaren op tournee en in de studio. Een zwaarmoedig gegeven, dat begeleid wordt door een vlijmscherpe en zachtklinkende gitaar klankentapijt tussen alternatieve rock, indierock, collegerock en een beetje rammelpop.

Mid-tempo muziek met momenten die comfortabel zouden kunnen zitten op een plaat van b.v. Teenage Fanclub of Steve Miller Band met betoverende harmonieën, die klinken alsof ze rechtstreeks uit de Laurel Canyon komen. En die zelfs op het eind doet denken aan het vroege melodieuse werk van Coldplay.

“Access” is een album dat goed aanvoelt en puurheid uitstraalt. Een opmerkelijk samenhangend geheel, waar de wereld niet sneller van gaat draaien of ons per direct uit de alsmaar voortdurende lockdown haalt, maar die wel erg te genietbaar is.

www.majormurphy.com

www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)


Your Comment