RSS

Dean Owens / The Desert Trilogy ep’s

Dean Owens and Calexico DESERT TRILOGY – The Rocking Magpie

Ik moet eerlijk zeggen dat de naam van Dean Owens mij niet bekend voorkwam. Toch is deze uit het Schotse Leith afkomstige singer-songwriter al meer dan twee decennia actief in het americana en rootswereldje. En stond hij in 2002 (samen met Michael Weston King) en drie jaar geleden (met Will Hoge) op de diverse Nederlandse podia.

Spijtig genoeg genoot hij de afgelopen jaren meer respect van lovende kritieken dan hij verkocht. Niet alleen lofbetuigingen onder meer van de Britse DJ Bob Harris maar ook die van de schrijver Irvine Welsh, die wereldfaam verwierf met zijn debuutroman “Trainspotting”. De man die wel het een en ander weet van kwalitatief hoogstaand schrijven, beschreef de man uit de bruisende havenwijk als de meest innemende en beklijvende singer-songwriter van Schotland. Een beschrijving die niemand zal betwisten als je goed naar zijn liedjes luistert of de teksten van deze authentieke verhalenverteller heb bestudeerd. Verhalen waarin zijn familie doorgaans een grote rol speelt.

Het talent van Dean Owens is te groot om beperkt te blijven tot het eigen wonderbaarlijke Schotse land. Misschien zit er toch een beetje waarheid in het cliché over ‘lijden voor je kunst’. Hopelijk komt daar voor Owens binnenkort een verandering in. Dit leidt ons naar The Desert Trilogy ep’s, waarvan deel 1 – The Burning Heart en deel 2 – Sand and Blood inmiddels zijn verschenen. Ghosts sluit op 9 juli de trilogie af. Drie ep’s die voorzien zijn van een fraaie klaphoes met notities van de zanger over ieder nummer.

Deze in beperkte oplage uitgebrachte mini-albums dienen als leidraad voor het in het najaar te verschijnen “sinner’s Shrine”. Opgenomen in Tucson in de iconische WaveLab Studio (Neko Case, The Sadies, Howe Gelb, The Jayhawks) met onder meer Joey Burns, John Convertino en de meesterlijke blazerssectie van Calexico. Een muzikale samenwerking met een glorieus resultaat. Het gevolg van een toevallige ontmoeting met Burns in Tucson tijdens zijn Amerikaanse tour in 2019. Een ongelooflijke ervaring. Niet alleen Owens is in de wolken, ook ondergetekende straalt ervan.

Wees gerust, hij laat je niet twee keer de knip trekken voor hetzelfde werk. Slechts vier van de in totaal twaalf nummers op de trilogie, die overigens beschikbaar is via zijn website, staat op “Sinner’s Shrine”. Nadat de opnames hiervoor waren afgerond bleef hij vanwege de wereldwijde pandemie thuis in Schotland werken aan wat extra nummers. In het Amerikaanse Tucson gingen Joey, John en de trompettisten Jacob Valenzuela en Martin Wenk hiermee aan de slag gingen. En zo was de opmaat naar zijn nieuwe plaat geboren.

Americana, mariachi, spaghettiwestern, broeierige woestijnmuziek en flinke scheuten Schotse roots. Al deze ingrediënten, waar zijn liefde voor de woestijnstaten als New Mexico, Mojave en Sonora vanaf druipt, zijn ruimschoots aanwezig op “The Desert Trilogy”. Voor de trouwe aanhang van de band Calexico klinkt deze muziek dan ook vertrouwd in de oren, die geweldig in elkaar steekt met echte liedjes, waar je geen genoeg van kunt krijgen. Zijn achtste album “Sinner’s Shrine”, dat rond de maand September verschijnt, heeft volgens Owens dezelfde intensiteit met de duidelijke melodische lijnen van het materiaal op “The Desert Trilogy”.

www.deanowens.com

(Johan Schoenmakers)


Your Comment