RSS

Spellling – The Turning Wheel

SPELLLING: The Turning Wheel Album Review | Pitchfork

Ik dank God op mijn knieën voor mijn brede muzikale voorkeur Een prettige bijkomstigheid voor de kritische oren van een recensent, zodat ik van klein en intiem naar het grote gebaar goed op waarde kan inschatten. Althans, ik doe mijn best. En terwijl ik voor de zoveelste keer naar “The Turning Wheel” van Chrystia’s Cabrals pseudoniem Spellling luister, bedenk ik rustig wat hierover kwijt wil. Mijn ogen dwalen over het kladblok op mijn laptop met een hoeveelheid aan steekwoorden over deze plaat, die door Covid-19 twee keer is uitgesteld.

Wat mij opvalt is dat zij op haar nieuwe schijf meer de theatrale en musical richting kiest waarop natuurlijke instrumenten de boventoon voeren.. Dit ten opzichte van de griezelige arthouse filmsoundtrack achtige experimentele electro pop van haar achterliggende twee albums. Na maanden lang van arrangeren, orkestreren, opnemen en produceren resulteerde dat uiteindelijk in een verbazingwekkend muziekstuk. Zij verlegd grenzen en maakt muziek die verder gaat dan het gewone, het grijpbare. Vol vertrouwen pioneert Spellling tussen het conventionele en een potje eigenzinnigheid.

“The Turning Wheel” is haar meest toegankelijke plaat tot nu toe, waarop de Californische met maar liefs 31 muzikanten een betoverende wereld creëert. Niet het soort met goedkope trucjes die je zou verwachten van een goochelaar op een kinderfeestje maar echte muzikale magie in de vorm van gevestigde namen onder wie Kate Bush en Bjork.

Het album is in tweeën gesplitst, waarbij de meer opbeurende nummers gegroepeerd zijn als ‘Above’ en de donkere nummers onder ‘Below’. Met iets minder dan een uur is “The Turning Wheel” veel om in je op te nemen Maar de kwaliteit van de composities, haar zuchtende alt en de hemelse klanken van de banjo, blazers, piano, harp en strijkers zullen je nieuwsgierig houden. 

https://spellling.bandcamp.com/

www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)


Your Comment