RSS

Barbara Pravi – On N’Enferme Pas les Oiseaux

Barbara Pravi - On n'enferme pas les oiseaux (): Waar traditie en heden  elkaar ontmoeten

Frankrijk zou in 2020 Tom Leeb naar het Eurovisie Songfestival sturen met het nummer Mon Alliée (The Best in Me). Een nummer dat het in de polls en bij de bookmakers niet best deed en daarmee leek Frankrijk af te stevenen op alweer de onderste regionen qua eindklassering, samen met Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Allemaal automatische finalisten, maar echt profiteren doen ze daar al jaren zelden van. Italië vormt daarop de positieve uitzondering.

Maar in 2020 werd het Songfestival voor het eerst in z´n bestaan afgelast en werd besloten dat Barbara Pravi in 2021 zou gaan. Barbara was tijdens de nationale voorronde al een grote favoriet en ze had het winnende nummer van het Junior Songfestival geschreven. Zou ze de nationale finale gaan winnen en voor Frankrijk ook het Eurovisie Songfestival in Rotterdam gaan winnen?! Het zouden dan drie winsten op rij worden.

Die nationale finale was een eitje en haar kansen voor Rotterdam waren hoog. Alleen was daar de band Måneskin uit Italië, die er met de winst vandoor ging en Barbara werd tweede.

Zelf schijnt ze daar niet erg mee te zitten, want ze ziet het als een mooie lancering van een internationale carrière. Daarmee hoopt Barbara het Franse chanson weer op de kaart te zetten. Ik denk dat ze daar in beide gevallen in geslaagd is. Uitverkochte concerten in Europa (ook in Nederland) en na diverse ep´s is ook haar volwaardige debuut verschenen. En wat voor een.

Opener Voilà waarmee ze haar land naar de tweede plaats in Rotterdam zong kennen we wel. Nog steeds een prachtig nummer in de traditie van Edith Piaff, maar er staan nog tien andere geweldige composities op. Nummers die ik vaak nog sterker vind en mij eigenlijk zeer positief wisten te verrassen. Ja, ik schatte wel in dat dit een prima album zou gaan worden, maar dat Pravi mij zo in haar greep zou krijgen?! Nee, dat was wel even een zeer leuke surprise.

Hoe krijgt ze dat voor elkaar? Allereerst is het niet zo dat we elk keer een soort Voilà te horen krijgen. Het album gaat alle kanten op, maar blijft ook heel duidelijk een geheel waar het Franse chanson centraal blijft staan. Hier en daar klein gehouden, en af en toe juist vrij theatraal en vooral orkestraal.

On N’Enferme Pas les Oiseaux klinkt fris en wordt gedragen door de werkelijk schitterende zang van Barbara. Speels weet ze maatschappelijke boodschappen voor het voetlicht te werpen en doet dat op een zwoel, poëtische manier. Wees jezelf en doe waar je in gelooft lijkt de rode draad van het album.

Romantiek, chansons en een vleugje wereldmuziek (Saute) zorgen ervoor dat je plaatsneemt in een carrousel welke zijn rondje draait en je doet verlangen naar nog een paar rondes extra. Voor je het weet ben je verslaafd aan het gebodene. Mij is het overkomen, ik ben benieuwd wie volgt.

www.barbarapravi.com

(aERodynamIC)


Your Comment