RSS

Alabama 3 – Step 13

Alabama 3 - Step 13 I Bluestown Music

Alabama 3 is een controversieel bandje uit Brixton met een onderscheidend vermogen, die in de jaren negentig wereldwijd naam maakte met het nummer Woke Up This Morning. De themamuziek voor de inmiddels langlopende Italiaans/Amerikaanse maffia serie The Sopranos. Afkomstig van hun succesvol debuutalbum “Exile On Coldharbourlane” uit 1997.

Zanger en songwriter, Jake Black, die op 59-jarige leeftijd op tragische wijze overleed leek niet op een alledaagse popster of rock ‘n roll held. Waar iemand als Mick Jagger de aandacht trekt met zijn adhd-act dicteerde Jake met zijn typerende, onbewogen podiumpresentatie met een hand in zijn zak. Een statische aanblik van groeiend gras. Toch bleek het effect en de chemie hetzelfde.

Op het dertiende muzikale uitje met de toepasselijke titel “Step 13” tonen de Britse buitenbeentjes niet die eendagsvlieg te zijn, waarvoor zij indertijd werden bestempeld. .Het is een prachtig eerbetoon aan hun vriend en collega, waarop de band als vanoutds soulvolle, trippy, elektro en country getinte gospel en blues serveert met maatschappij kritische teksten. Niemand wil een zeurende idioot horen rouwen om zijn overleden maatje. We hebben allemaal wel eens iemand verloren, aldus voorman Rob Spragg.

“Step 13” klinkt origineel, veelzijdig, beetje vreemd, maar toch ook vertrouwd, aanstekelijk en extreem slijtvast na bijzonder veel prettige luisterbeurten. Een album met Jake’s vocale bijdragen die al eerder waren vastgelegd voor de eeuwigheid. Onbezoldigd met een heerlijke swing die mijn goedkeuring zeker wegdraagt. Niet geschikt voor angsthazen die in hun eigen muzikale comfortzone vastzitten. Ik heb een zwak voor Alabama 3.

www.alabama3.co.uk

(Johan Schoenmakers)


Comments are closed.