RSS

Malford Milligan & The Southern Aces – I Was A Witness

Malford Milligan & The Southern Aces - I Was A Witness - Suburban Records

Na zoveel jaren word ik geregeld aangenaam verrast als ik van een promoter een pakketje met cd’s op mijn deurmat vind. En wat ik krijg opgestuurd is als het eten van een karbonade. De een scheurt het vlees van het bot, terwijl de ander met mes en vork keurig langs de randen van het bot snijdt. In de eerste categorie met de slechte tafelmanieren valt het al eerder besproken album van het boeiende gezelschap Alabama 3, in de tweede Malford Milligan die ik tegelijkertijd mocht ontvangen.

Zijn nieuwe wapenfeit klinkt alsof hij onder netjes gestreken zijde lakens slaapt. Mede dankzij het stijlvolle spel van Jack, Roel, Eric, Roelof en Fokke. Een klein leger aan muzikanten, maar je hoort het er niet vanaf. Subtiliteit staat in de regel bovenaan. En Jack Hustinx in de rol van producer? Die zorgt voor een uitgebalanceerde en adembenemende productie.

En Milligan? Die haalt het nog altijd op indringende wijze uit zijn tenen als hij over zijn jeugd zingt in Texas. Een krachtveld als hij zijn stem verheft en zijn emoties hieraan koppelt. Het deed mij zoveel pijn, om op te groeien, zonder gezien te worden als volwaardig mens. Het was zo disrespectful. Zwarte mensen werden gedood door de politie, vertelde hij onlangs aan Dietmar Terpstar van Blues Magazine. De gebeurtenissen rond George Floyd en de Black Lives Matter-beweging hebben mij daarom ook sterk aangegrepen. Het trauma uit mijn jeugd is altijd bij mij gebleven, vervolgt hij. Toepasselijker en geraakter kan de albumtitel “I Was A Witness” dan ook niet zijn.

Vol verdriet maar ook met levensvreugde en optimisme als hij over ‘zijn’ Vickie praat. En dat straalt ook van deze plaat af, waarop ook deze keer plek is voor een compositie van zijn betreurde vriend Stephen Brutton. Milligan zweeft en geniet net als in zijn tijd met Storyville als de band menig muziektent op hun kop wist te zetten. Het levert een gepassioneerd en meeslepend soul en blues geheel op van grootse klasse.

10-10: Drachten, Iduna
15-10: Harderwijk, Catharinakapel
18-10: Hengelo, Muziekcafé De Cactus

19-10: Hengelo, Muziekcafé De Cactus
29-10: Nijmegen, Doornroosje
06-11: Groningen, TakeRoot Festival
11-11: Alkmaar, Podium Victorie
12-11: Rotterdam, BIRD
17-11: Utrecht, TivoliVredenburg
20-11: Tilburg, Paradox

www.malfordmilliganmusic.com

(Johan Schoenmakers)


Comments are closed.