RSS

John Carpenter, Cody Carpenter & Daniel Davies – Halloween Kills

Halloween Kills OST

Voor horrorfanaten is het een groot feest. Want vanaf 20 oktober is het weer flink griezelen geblazen met een nieuw deel uit de Halloween filmcyclus. Vanzelfsprekend denk je dan ook gelijk aan componist John Carpenter. Een belangrijke naam in de electronische muziek, die samen met zoon Cody en petekind Daniel Davis verantwoordelijk was voor de filmscore van Halloween Kills.

De onrustbarend repeterende patronen dienen ter ondersteuning van de talloze slachtpartijen op het witte doek voor een nog angstaanjagender effect. Daar ik met een fysiek exemplaar in mijn brievenbus werd verblijd, ik meer dan 30 jaar niet in de bioscoop kom en geen filmliefhebber ben, eist dit stuk erg veel inspanning en inlevingsvermogen.

Het origineel (Halloween) uit 1978 legde voor 40% de basis voor deze soundtrack, De rest is ter plekke geimproviseerd die een brug slaat naar het heden om de beelden van de film te versterken. Het resultaat is er dan ook naar. De muziek en de koorachtig gezang zorgt voor een grimmig en spannende sfeer om de adrenalinespiegel te laten stijgen. Met een duidelijke stempel van de meester. Net als bij zijn achterliggende soundtracks vertrouwt hij op de synthesizers om het gevoel van naderend onheil op te roepen. 

‘Veel hangt af van de voltooide film, het bekijken ervan en het oppikken van de stemming, het ritme en de timing ervan. Dat is wat leuk is. Het is een beetje zoals jazzimprovisatie, alleen klinkt het niet als jazz.’, vertelde Carpenter onlangs aan Ann Lee van de Composer Magazine. Een pure kunstvorm zonder woorden.

Over het geheel genomen heeft deze soundtrack het gevoel van escalerende angst. Hoogtepunten zijn er in overvloed. Zoals de schrikbarende, elektronische elementen in het sinistere Gather the Mob, het broeierige Rampage en het bijna zeven minuten durende It Needs To Die, dat vakkundig schommelt tussen minimalische tonen, een indringende synthesizer passage en een sobere pianopartij.

Tegen het einde van het album is een ander pianothema Michael’s Legend verrukkelijk mooi, terwijl het afsluitende Halloween Kills End Titles het klassieke themanummer weer oppikt. Maar dan in een meer voortstuwende variant.

www.theofficialjohncarpenter.com

www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)


Comments are closed.