RSS

David Keenan – “WHAT THEN?”

"WHAT THEN?"

Het is gemakkelijk om in de ban te raken van David Keenan. De Ierse folkzanger heeft een bijzonder talent om zijn betoverende manier van verhalen vertellen. Met een finesse als woordkunstenaar en zijn muzikale dynamiek, die je meeneemt naar een andere plek. 

Zijn laatste album, “WHAT THEN?”, Keenans tweede plaat, is een stap voorwaarts ten opzichte van zijn begin vorig jaar verschenen debuut “A Beginner’s Guide to Bravery”.  Een krachtige en hoogstpersoonlijke plaat, waarin hij zijn onzekerheden van zich afwerpt en het aandurft muzikant te worden. Met vooral dank aan de Britse formatie The La’s. Toen ik hun muziek hoorde, was ik verkocht. Het was alsof de bliksem bij me insloeg. Ik had nog nooit zoiets gehoord, vertelde hij een jaar terug aan onze Jan Bletz.

Niet zozeer het eerste en enige album van de groep uit 1990 sprak hem zo aan, maar eerder de vele demo’s, alternatieve versies en live-opnames. “De energie, de drijvende kracht van de akoestische gitaren – het sprak me enorm aan.” Zelfs zo dat Keenan op zeventienjarige leeftijd naar Liverpool vertrok, de thuisstad van de band. Hij zocht en vond op zanger Mavers na, alle leden van de La´s die hem aan optredens hielp.

Net als op zijn eersteling toont Keenan op de opvolger “WHAT THEN?” zijn poëtische vakmanschap. De elf liedjes zijn echter duidelijk korter dan die op “A Beginner’s Guide To Bravery”. Ze waaieren nog steeds uit, klinken een stuk voller en rijker, maar nemen nu dus wat minder tijd in beslag. Het houd je als luisteraar hongerig. In kortere tijd moet hij in een nummer namelijk hetzelfde bereiken. Daar slaagt hij op overtuigende wijze in. Dit is het werk van een ontluikend genie dat niet op zijn lauweren rust, maar zijn poëzie met aanstekelijke intensiteit over ons uitspuugt. Wat valt er nog meer te vragen?

www.davidkeenan.com

(Johan Schoenmakers)


Comments are closed.