RSS

Fischer Z – Til The Oceans Overflow

Til the Oceans Overflow

Hoeveel studiotechnieken erop los zijn gelaten om het Zweedse Abba anno 2021 te laten klinken alsof het tijdsbeeld van de jaren zeventig en tachtig heeft stilgestaan? Ik wil en hoeft het antwoord niet te weten. Dat maakt de reïncarnatie van John Watts’ Fischer Z alleen maar knapper op. De pinnige new wave, het stevige gitaargehalte, het meezing karakter van de melodieuze deuntjes en de frivoliteit van weleer zijn wat naar de achtergrond geschoven en is er meer plaats voor de keyboards en de popgerichte melodieën.

Weet je, ik hoop dat deze hernieuwde interesse in de band muziekliefhebbers naar de volledige catalogus leidt en dat de mensen die ons in het verleden hebben gevolgd, geïnteresseerd zullen zijn in een nieuw Fischer-Z-album“, vertelde de Britse zanger, muzikant, componist, verhalen en producer onlangs aan Spill Magazine. Eentje die je als een rechtstreeks vervolg op het succesvolle “Red Skies Over Paradise” mag beschouwen. Soms blikt Watts terug met diverse personages van toen. Zelfs de hoes is overduidelijk gebaseerd op de veertig jaar oude klassieker. Maar dan wel aangepast aan de gevaren van nu: de overschrijdende dreiging van de klimaatverandering. De Russen staan niet meer klaar om kernbommen op ons te gaan gooien! (Cruise Missiles)

En om het nostalgische plaatje compleet te maken legde Watts in de befaamde Hansa studio in het Duitse Berlijn de basis voor het nieuwe album. Dezelfde studio alwaar hij met zijn band “Red Skies Over Paradise” opnam. Gelukkig klinkt “Til The Oceans Overflow” niet gerelateerd aan de beginjaren van Fischer Z met het jeugdsentiment en de hits in je achterhoofd, maar meer met het geluid van de 21ste eeuw. ‘Mensen willen graag dat al hun broeken zitten als die ene lievelingsbroek. Maar ik maak geen albums die aanvoelen als die goede oude lievelingsbroek’. Het eigenzinnige karakter is overeind gebleven, zo ook de identiteit van de band: het karakteristieke neurotische in het stemgeluid van John Watts. En pfff, wat ben ik daar blij om.

www.fischer-z.com

(Johan Schoenmakers)


Your Comment