RSS

Alex Roeka – Nieuwe Dromen

Alex Roeka - Nieuwe Dromen - 2CD+BOEK | CD-Hal Ruinen

Ik moet eerlijk bekennen, dat ik nooit in de verleiding ben gekomen iets van Alex Roeka aan te schaffen. Niet mijn ding, zal ik maar zeggen. Mooie teksten, maar muzikaal niet al te spannend. Een beetje de Leonard Cohen, Bob Dylan of Randy Newman van ons land. Want ook Roeka is geen bovenmatige zanger. Met de anonimiteit op het Altcountryforum komt nu verandering met de release van zijn veertiende album getiteldĀ Nieuwe Dromen. En dat terwijl hij ooit zong dat hij niet meer droomt. Zestien jaar later word hij uit zijn sluimer gepord. Een dubbelaar met 12 heerlijk, aangename liedjes op de ene en het lange In Dit Sterrendal op de andere.

Je kunt van alles van Alex (van Mourik) Roeka vinden, maar niet dat ‘het kind van de dijken’ een saai leven heeft geleidt, denk ik na het luisteren van het epische en autobiografische In Dit Sterrendal. Een stortvloed aan woorden wordt vijftig minuten lang en muzikaal voortkabbelend zonder intermezzo, over de luisteraar heengegooid. Een chronologische reflectie en een loflied op zijn welbewogen bestaan.

De oren klapperen ervan en ik besluit diverse malen dit lange nummer, dat onderverdeeld is in 37 hoofdstukken, te onderbreken met de pauzetoets op mijn cd-speler. Even op adem komen heet zo iets na zijn hopeloos gevecht met zijn oudste broer, zijn tijd op het internaat, zijn witte Corvetta, de hoeren en zijn verslaving aan de genotmiddelen.

Oftewel ruimschoots genietend van het leven en dit op kunstige wijze verwoordt. Kort samenvat: het leven is een sterrendal, waar je langzaam tot het besef komt, van wat je als sterveling bent. Niets in de eeuwigheid. En alles in het moment. Het leven van een man met de nodige littekens, die zich Alex Roeka noemt.

www.alexroeka.nl

(Johan Schoenmakers)


Your Comment