RSS

Elena Setién – Unfamiliar Minds

Unfamiliar Minds

Over abstracte schilderkunst wordt nog wel eens spottend gedaan. Die lijnen en paar kleuren, dat kan mijn kind ook hoor ik dan mensen roepen! Smaken verschillen natuurlijk. Want de één prefereert een herkenbaar plaatje en de ander een abstracte uitvoering.

Die vlieger gaat ook op voor muzikale plaatjes. De één houdt van de toegankelijke rechttoe rechtaan muziek en de ander van meer uitdagende en toegepaste kunstmuziek. Van die laatste categorie is de Baskische zangeres en multi-instrumentaliste Elena Setién, waarvan recentelijk het album Unfamiliar Minds verscheen. Hierop zorgt zij met een eigenzinnige en onconventionele aanpak voor een unieke luisterervaring, die het midden houdt tussen, Jenny Hval, Laurie Anderson en Joanna Newsom.

Als vanzelf raak je uiterst geconcentreerd en focus je jezelf op de dikwijls spaarzame en gedetailleerde klanken.  Het resulteert in een intrigerende luistertrip met heel veel prachtige momenten, waarbij haar teksten geworteld zijn in de ervaringen van de pandemie. Voor twee nummers koos Setién voor de poëzie van Emily Dickinson. De interpretatie is fris, met ongebruikelijke maar slimme woordaccenten, zoals in het meerstemmige I Dwell In Possibility.

Je kunt er jezelf helemaal in onderdompelen, terwijl Unfamiliar Minds niets anders is dan kijken naar een kom, die op een roterende pottenbakkersschijf in vorm wordt gebracht. De kleinste aanrakingen kunnen het in een andere richting sturen.

www.elenasetien.com

www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)


Your Comment