RSS

Penguin Cafe – A Matter Of Life… 2021

Twee dagen achter elkaar slaat het reïssue monster toe. In dit geval brengt het ons het tien jaar geleden in eigen beheer uitgebracht debuutalbum A Matter Of Life van het Britse gezelschap Penguin Cafe. Arthur Jeffes’ voortzetting van de experimentele folkband Penguin Cafe Orchestra van vader Simon. Het fijnproeferslabel Erased Tapes, waarop de band zich sinds een jaar of vijf thuisvoelt, brengt met een fraaie heruitgave, het eerste wapenfeit van Penguin Cafe opnieuw onder de aandacht. Een jubileum editie met een aangepaste titel (A Matter Of Life … 2021), een bijgewerkte hoes (niet een jongen maar een meisje met de penguin is afgebeeld en een opnieuw opgenomen Harry Piers. En voor het eerst ook op vinyl geperst. Een vriendelijk gebaar van het label naar de liefhebbers van ‘het zwarte goud’.

Arthur vertelt over het desbetreffende pianostuk: “Ik heb Harry Piers oorspronkelijk geschreven om het 24 jaar geleden op de herdenkingsdienst van mijn vader te laten horen. Ik speelde het daarna aan het einde van vrijwel ieder optreden (en soundcheck). Waarschijnlijk wel honderden als niet duizenden keren sinds A Matter Of Life in 2011 werd uitgebracht. Toen wij besloten om het album wederom uit te geven, leek het mij een aardige geste om een ​​up-to-date versie van dit nummer op te nemen, omdat het in de loop van de tijd is veranderd”.

Rondom eenvoudige, herhalende patronen creëert Arthur met een briljante synthese van klassiek en popmuziek en zijn tien uiterst bekwame muzikanten op een diversiteit aan instrumenten hypnotiserende muzikale klanklandschappen. De instrumentkeuzes (van piano en harmonium tot aan viool, ukelele en een doedelzak) klinken zacht en aangenaam, en harmoniëren mooi. Niet altijd met een duidelijke structuur, maar prettig genoeg dat het geheel blijft hangen nadat je bent gestopt met luisteren.

www.penguincafe.com

www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)


Comments are closed.