RSS

Bret Mckenzie – Songs Without Jokes

Persoonlijk lijkt het mij behoorlijk lastig als humor een essentieel element is uit je muzikale carriere om je eerste plaat de titel Songs Without Jokes mee te geven. Voor als je onbekend bent met deze Nieuw-Zeelander. Bret McKenzie is de man achter de grappen en grollen in de liedjes van The Muppets, zijn parodie van Morrissey in een aflevering van The Simpsons en de ene helft van het komische zangduo Flight of the Conchords.

Een beetje eng was het wel, geeft hij in een gesprek met de blog A.V. Club toe, nu eens geen liedjes te schrijven om mensen aan het lachen te maken, maar je juist kwetsbaar op te stellen. En je kan geestig zijn in serieuze liedjes. Kijk maar naar mijn helden onder wie Randy Newman en Harry Nilsson.

Bijgestaan door een ‘dreamteam’ aan muzikanten onder wie gitarist Dean Parks (Sonny & Cher, The Crusaders), Leland Sklar (met wie heeft deze bassist niet gespeeld), multi-instrumentalist Drew Erickson (Father John Misty, Lana Del Rey) en drummer Joey Waronker (Roger Waters). Een eer en plezier om met hen samen te werken.

Op het lovenswaardige en speelse Songs Without Jokes omarmt McKenzie de muziek uit de zeventiger en tachtiger jaren. Dan denk ik aan Billy Joel, Dire Straits, Elton John, Leonard Cohen, Steely Dan, maar ook invloeden van zijn genoemde inspiratiebronnen komen langs.

www.bretmckenzie.co.nz

www.konkurrent.nl

(Johan Schoenmakers)


Comments are closed.