RSS

Jacques Mees – Shooting Star

Onlangs werd ik door de Tilburgse troubadour Jacques Mees opmerkzaam gemaakt op zijn nieuwe cd “Shooting Star”. Een tribute album voor mijnheer Bob Dylan, omdat hij volgend jaar 70 jaar wordt, valt er te lezen op zijn website. De affiniteit met Dylan gaat terug naar het  negende levensjaar van Jacques. Hij werd betoverd en aangetrokken door het unieke krassende stemgeluid van de ‘meester’. Twee jaar later koopt hij een songbook van Dylan en wist hij de  nummers zich snel eigen te maken. Al begreep hij toen nog niets van de teksten. De website dylanradio.com hield in 2009 voor het eerst de liedjescompetitie Battle of the Dylan cover bands. Jacques schreef zich hiervoor uiteraard in en eindigde bij de laatste vier. Dit jaar wist hij met zijn indrukwekkende interpretatie van het nummer One Too Many Mornings van Dylans lp “Time They’re Changing” uit ’65, een eervolle derde prijs te behalen. Tegenstrevers uit onder meer Los Angeles, Chicago en Spanje wist hij achter zich te houden. De cd “Shooting Star” die ik deze week van Jacques ontving, is een kleine en willekeurige greep uit Dylans verbazingwekkende songcatalogus. Een merendeels niet voor de handliggende selectie met de nadruk op het repertoire uit de jaren zestig.

Uitgangspunt is de charmante kraaienstem van de Tilburger en het geraffineerde spel op zijn akoestische gitaar, waarbij Jacques muzikaal wordt opgeluisterd door twaalf uitstekende muzikanten. Afgepast en nergens een noot teveel. Onder de subliem opgenomen nummers bevinden zich smaakvolle uitvoeringen van onder meer Hollis Brown, Shooting Star en He Was A Friend Of Mine. Absolute hoogtepunten zijn de onvoorstelbaar prachtige liedjes One More Cup Of Coffee en Girl From The North Country met vocale ondersteuning van de geweldige zangeres Alice Vermeulen. One Too Many Mornings  is bloedstollend mooi en passioneel verschroeiend. Dit is muziek waarmee Jacques is opgegroeid. Gelukkig heeft het niet geleid tot het klakkeloos naspelen van Dylans schitterende songs. Dit eerbetoon klinkt intens en hartstochtelijk, soms met een flinke walm van melancholie, maar altijd bijzonder. Een plaat recht uit het hart, die niet alleen de liefhebbers van Dylan zal aanspreken.

www.jacquesmees.nl
www.myspace.com/jaquesmeesmusic

(Johan Schoenmakers)


0 Comments Add Yours ↓

  1. Riny Dieleman #
    1

    Jacques Mees gaf op 18 september 2010 op overtuigende wijze zijn visitekaartje af in Zeeuws-Vlaanderen. Daarbij bleek duidelijk dat hij dezelfde intensiteit, hartstocht en melancholie aan de dag legt, als er geen hoofdprijs van af hangt. En dat hij even indrukwekkend is zonder brede ondersteuning en met een breder, maar consequent, repertoire.
    Riny.Your Comment