RSS

Spencer Bohren – Blackwater Music

Sommige intro’s zijn zo geniaal dat ze een speciale vermelding verdienen. Neem nu de intro van Blackwater Music, het titelnummer van de nieuwe cd van blanke blues- en rootsman en meester-gitarist Spencer Bohren. Het stukje slide dat hij daar schijnbaar uit de losse pols schudt, duurt 51 seconden en is van een grenzeloze schoonheid en inventiviteit. Zoals trouwens heel het nummer iets heeft van een master class slide gitaar, zij het zonder enige vorm van misplaatste pretentie.

Blackwater Music is Bohren’s veertiende album sinds hij in 1984 debuteerde met het nog steeds relevante album Born In Biscayne – dat onlangs opnieuw werd uitgebracht. Bohren grijpt de luisteraar meteen krachtig bij de lurven met opener Old Louisa’s Movin’ On, een song die uit al zijn poriën ruikt naar de Mississippi Delta en daardoor mooie herinneringen oproept aan slide-koningen als Son House, Mississippi Fred McDowell en Blind Willie McTell.

Omdat Spencer Bohren zich in zijn even lange als boeiende carrière als muzikant, leraar (hij geeft gitaar workshops en maakte met Down The Dirt Road Blues een educatieve muziekdocumentaire) en kunstenaar nooit beperkte tot één kunstje, maakt hij met Your Home Is In My Heart een overstapje naar countryblues. Om met het prachtige It’s Gonna Take A Miracle, een aanklacht tegen de verregaande vervuiling van het milieu, en Bad Luck Bone, een heerlijke bluesstomper, terug te keren naar de oevers van de Mississippi.

Bohren laat op Blackwater Music horen dat hij niet doof en blind is voor wat er in zijn deel van de wereld gebeurt. Het pakkende Has Anyone Seen Maddy, een song over de gruwelijke overstroming in New Orleans, spreekt wat dat betreft boekdelen: ‘She was headin’ for the school house / And she was waving me goodbye / But now she’s lost somewhere / I can’t even hear her cry (…) I’m looking fort hat school house / hey say the water pushed it down / That flood it comes o hard / They say everybody drowned / Has anyone seen Maddy?’ Maar hij waakte ervoor dat de boodschap niet belangrijker wordt dan de vorm of omgekeerd.

Blackwater Music sluit af met het geweldige Listen To The Wind (met zoon André die schittert op percussie), een bezwerende indian chant waarin Bohren het gebrek aan respect voor Moeder Natuur door de blanke Amerikaanse overheersers nog een fijntjes afzet tegen het ontzag dat de indiaanse bevolking voor haar voelt. Waarmee hij een indrukwekkend slotakkoord plaatst op een al even indrukwekkende plaat.

 

www.spencerbohren.com

www.myspace.com/spencerbohren


0 Comments Add Yours ↓

 1. 1

  Spencer Bohren is binnenkort tweemaal in België:

  25/03/12 – Sint-Denijs-Zwevegem
  BLUE MOON MUSIC CLUB

  01/04/12 – Antwerpen
  CROSSROADS CAFE

  Verder toert hij vanaf 25/02 tot en met 31/03 in Duitsland en doet daarbij verschillende grenssteden aan.

 2. Ed #
  2

  Goede tip Martin! Heerlijke plaat en een dikke aanrader!Your Comment